Svíčky, kam se jen podíváš

Nejenom na adventním věnci se objevují svíčky. Mnoho lidí  zapaluje svíčky při každé příležitosti nebo prostě jenom tak. Podle průzkumu Generali České pojišťovny si doma lidé o vánočních svátcích zapálí průměrně deset svíček. Malá svíčka působí spíš harmonicky, nikoliv nebezpečně. Zdání ovšem klame. Nevhodně umístěná svíčka už způsobila nejednu škodu. Myslete na to, že svíčka se nesmí nechávat bez dozoru, jinak by se vám to mohlo ošklivě vymstít. „Oddálit katastrofu můžete alespoň tím, že pod adventní věnec či jakoukoliv svíčku umístíte stabilní podložku z nehořlavého materiálu,“ doporučuje mluvčí Generali České pojišťovny Jan Marek.

Autor: Shutterstock

Vychytávky do každé domácnosti

  • Svíčky umístěte mimo jiné hořlavé materiály.
  • Nenechávejte svíčky v dosahu dětí a domácích zvířat.
  • U vánočních dekorací si všímejte, z jakého materiálu jsou vyrobeny.

Co dělat, když už hoříte

Nemusí vám zrovna začít hořet vánoční stromeček, ale může se stát, že vám chytne pánev plná horkého oleje. Hlavně se nesnažte hasit ji vodou. Kombinace vody a hořícího oleje zkázu v kuchyni akorát tak znásobí. Radši okamžitě vypněte sporák a požár uduste třeba utěrkou, pokličkou nebo ručníkem. Nic si z toho nedělejte, vánoční atmosféru to určitě nenaruší. Důležité je, abyste to vyřešili a nic se vám nestalo.

Autor: Shutterstock

Co s elektrotechnikou?

Ježíšek může být štědrý a může vám nadělit spoustu nové elektrotechniky. Proto je potřeba vzít na vědomí, že nejen zmiňovaná pánev plná oleje, ale taky nový mobil nebo notebook můžou vánočně vyzdobený byt zahalit do nebezpečných plamenů. Myslete na to, že i taková zapojená nabíječka na gauči může způsobit katastrofu. To samé se může stát i s notebookem. „Notebook stačí položit na deku, která ucpe větrací mřížku. Notebook se přehřeje a vzplane. Elektronika by tak měla být vždy na stole a pod dozorem,“ upozorňuje Jan Marek z Generali České pojišťovny.