Ověřte si prodejce 

Nalákaly vás do e-shopu skvělé ceny? Ujistěte se, že jde o ověřeného prodejce. „Pokud e-shop neznáte, zkuste najít na jeho webu kontakt, odkaz na sociální sítě a pravidla pro reklamace,” radí odborník na elektronickou komerci Adam Kurzok, zakladatel společnosti Expando.

Pozorně čtěte recenze

 Hodně vám o kvalitě e-shopu napoví zkušenosti ostatních zákazníků. „Je dobré dát název e-shopu do vyhledávače – negativní recenze vyskočí brzo. Pokud nakupujete na Amazonu, každý prodejce má své hodnocení. Obecně nedoporučuji nakupovat u nových prodejců,” radí Kurzok.

Chraňte si i své karty

„Rozhodně nesdělujte své platební údaje například do formuláře při registraci. Pro samotnou platbu budete správně přesměrováni na zabezpečenou platební bránu. Tu poznáte tak, že se otevře v novém okně v prohlížeči a je z pravidla provozována některou z větších bank,” říká expert na kybernetickou bezpečnost Petr Loužecký ze společnosti Algotech.

Odmítejte podezřelé nabídky

Pokud se vám nabídka zdá až příliš lákavá, většinou se za ní skrývá nekalá praktika. Uděláte proto líp, pokud nabídku nevyužijete a dárky raději zakoupíte u jiných prodejců.

Nepoužívejte veřejnou wi-fi

Veřejné neznámé wi-fi sítě byste měli využívat pouze pro jednoduché úkony, ale na nákupy přes ně raději zapomeňte. „Určitě nedoporučuji na veřejné wi-fi zadávat jakákoliv přihlašovací hesla nebo platební údaje,” varuje expert Loužecký.

Podvodné weby nabízejí zboží, které nekoresponduje s doménou obchodu.
Autor: Profimedia

Objednávejte s předstihem 

Protože v současné době nakupuje on-line více lidí, než je běžné, může mít mnoho obchodů problém s doručením zboží v řádném termínu. Nakupujte proto s dostatečným předstihem a zkontrolujte si, zda e-shop garantuje dodání do Vánoc. 

Opatrně s dárkovými poukazy 

Za běžných okolností je poukaz do restaurace, lázní či některého obchodu skvělým dárkem. V době pandemie byste si ale měli dát pozor na podmínky využití a ptát se na dobu platnosti a možnost bezplatné změny termínu.

Pozor na nákupy v zahraničí 

„Zkontrolujte si v kontaktech e-shopu, z jaké země je provozovatel. Dnes není problém nakoupit si ze zahraničí, dávejte si ale pozor na dražší zboží ze zemí mimo EU, zásilka se může zdržet a prodražit celním řízením,” varuje Kurzok.

Fotogalerie
3 fotografie

Video
Video se připravuje ...

Brněnští strážníci nazpívali vánoční koledy, aby pomohli nemocným dětem. Městská policie Brno