Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ošetřovné, důchody, mateřská i nemocenská: Odpovídali odborníci z České správy sociálního zabezpečení!

/
  • Už v úterý 10. listopadu budou na dotazy čtenářů odpovídat odborníci z České správy sociálního zabezpečení.
    10. listopadu 2020 ● 05:03

    Shánění informací se v době covidu změnilo téměř v bojovou hru. Zastavit se s dotazem na úřadě může být kvůli omezené provozní době a možnému riziku nákazy v dlouhé frontě zbytečným hazardem se zdravím.

    Pohybovat se v online světě webových stránek není pro každého úplně snadné a šance, že se dovoláte na přetížené telefonní linky úřadů, je téměř nulová. V rámci akce Odborníci na telefonu Blesku ale v úterý konkrétní specialisté z České správy sociálního zabezpečení dvě hodiny „napřímo“ odpovídali na vaše otázky! 

     

    Nejzajímavější odpovědi odborníků na různé druhy důchodů, ošetřovné, „nemocenskou“, mateřskou i otcovskou si přečtěte už zítra v tištěném Blesku a na Blesk.cz

    V úterý 10. listopadu odpoví na dotazy volajících odborníci z České správy sociálního zabezpečení.
    Autor: Tonda Tran

  • 1.

    Téma: Mateřská a otcovská

    Mgr. Eva Hamplová z ČSSZ

     

    Tel.: 225 977 721

     

    Jsem studentka, mám nárok na mateřskou? ● Která maminka nemá na mateřskou nárok? ● Jak vysoká je maximální mateřská? ● Je možné si při mateřské přivydělat? ● Má na otcovskou nárok každý tatínek? ● Jak dlouhá je otcovská dovolená? ● Kde a jak si požádat o otcovskou?

    Mgr. Eva Hamplová
    Autor: Tonda Tran

  • 2.

    Téma: Ošetřovné a dlouhodobé ošetřovné

    Mgr. David Marek z ČSSZ

     

    Tel.: 225 977 722

     

    Mám nárok na ošetřovné dítěte, i když jsem nezaměstnaná? ● Kolik procent z platu dostanu momentálně jako ošetřovné? ● Jak je to s ošetřovným u OSVČ? ● Je možné se na ošetřovném u dítěte střídat? ● Jsem na „ošetřovačce“, ale ještě jsem nedostala peníze. Jak zjistím, kde je problém?

     

    Můžu využít dlouhodobé ošetřovné i na péči o nemocného přítele? ● Kdo vystavuje potvrzení o nutnosti dlouhodobého ošetřovného? ● Jak dlouho je možné o nemocného při dlouhodobém ošetřovném pečovat? ● Kdo na dlouhodobé ošetřovné nedosáhne?

    Mgr. David Marek
    Autor: Tonda Tran

  • 3.

    Téma: „Nemocenská“

    Mgr. Vít Hulec z ČSSZ

     

    Tel.: 225 977 723

     

    Jak dlouho je možné nejdéle být na „nemocenské“? ● Jsou při nemoci proplácené i víkendy? ● Může lékař vystavit neschopenku i zpětně? ● Kdo mi napíše potvrzení, že musím zůstat v karanténě? ● Liší se nějak částka za nemocenskou a za karanténu? ● Mají na „nemocenskou“ nárok i OSVČ?

    Mgr. Vít Hulec
    Autor: Tonda Tran

  • 4.

    Téma: Starobní důchod

    Ivana Potměšilová z ČSSZ

     

    Tel.: 225 977 724

     

    Jak zjistím, kdy půjdu do starobního důchodu? ● Musím si o starobní důchod požádat? ● Existuje minimální důchod? ● Kdo mi spočítá, jak vysoký budu brát důchod? ● Je možné brát důchod a pracovat bez omezení? ● O kolik let dříve můžu jít do předčasného důchodu?

    Ivana Potměšilová
    Autor: Tonda Tran

  • 5.

    Téma: Vdovský, vdovecký a sirotčí důchod

    Bc. Eva Amchová z ČSSZ

     

    Tel.: 225 977 725

     

    Má na sirotčí důchod nárok každý sirotek? ● Budu brát vdovský důchod už napořád? ● Je možné brát vdovecký důchod i po přítelkyni? ● Chodí sirotčí důchod na účet přímo sirotkovi? ● Je stanovena nějaká minimální výše vdovského důchodu? ● Budu se vdávat. Nepřijdu kvůli tomu o vdovský důchod?

    Bc. Eva Amchová
    Autor: Tonda Tran

  • 6.

    Téma: Invalidní důchod

    JUDr. Simona Urbánková z ČSSZ

     

    Tel.: 225 977 726

     

    Kdo má nárok na invalidní důchod? ● Můžu mít invalidní důchod kvůli covidu? ● Čím se řídí výše invalidního důchodu? ● Můžu si k invalidnímu důchodu přivydělat?

    JUDr. Simona Urbánková
    Autor: archiv blesku

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 5

oliver queen: Mechanical engineering is one of the most important branches of engineering. Students can understand the basics of the branch by learning the physics, chemistry, and mathematics of their high school. But the problem arises when they start learning them in depth. Most of the students face difficulty in the thermodynamics of mechanical engineering because of its confusing nature. To solve any assignments on thermodynamics, students should have complete knowledge of all the thermodynamic systems and their behavior. This is very difficult for them to complete on their own. We at http­://www­.assig­nmen­thip­po.co­m/ Assignment Help provide http­://www­.assig­nmen­thip­po.co­m/mech­anical-engineering-assignment-help Mechanical engineering assignment help to all students so that they can score good marks in thermodynamics assignments.

(10. 02. 2021 06:14)

oliver queen: It is very difficult for students to manage their study schedules with their leisure time as they are not really good at time management. They also don’t have the necessary experience and knowledge of completing their assignments on their own. To ensure that students are able to complete their assignments on time and with greater accuracy, we at Assignment Help provide Mechanical Engineering Assignment Help to all students all over the world. To know more about us, visit our website for more information. We have one of the best experts who are more than willing to complete these assignments for students.

(10. 02. 2021 06:13)

sorgedoktor: Leda kdyz ma nekdo duchod tak zvane na hlavu....

(10. 11. 2020 13:33)

kozinozka: Někdo si umí stěžovat, přehánět i lhát, jiný to neumí vůbec a tak nic nedostává. Podobně je to s invalidními důchody. Nepřesná diagnoza, i když se snažíte bránit, tak vám přiznají jen částečný invalidnbí důchod, který se časem převede na důchod starobní -Tak jste asi doživotně y finančně nesoběstačný.

(10. 11. 2020 10:55)
Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy