O tom, že by každý měl mít dostatečnou finanční rezervu, se mluví stále. Nyní jsme toto pravidlo okusili na vlastní kůži. Ten, kdo má našetřeno, poměrně snadno přečká omezený přísun financí, ten, kdo nemá na účtu ani vindru, se musí poohlédnout po brigádě. Každý se vypořádává s danou situací po svém. Co se takhle do budoucna na ni ale lépe připravit?

K úsporám musíte mít stálý přístup

Základem každého šetření je mít peníze v likvidní formě, pokud přijde druhá vlna koronaviru, pak vám peníze například na stavebním spoření jsou k ničemu, úspory je nutné mít k dispozici ihned, ne až po skončení výpovědní lhůty, tedy za tři měsíce.

Stále tak ideálním spořicím produktem je spořicí účet, který vám sice nepřinese horentní výnosy, na kterých byste zbohatli, ale zajistí vám, že peníze můžete mít k vaší potřebě během několika málo minut. Ošetřovné, nižší výplata nebo výpověď z práce vás tak finančně z krátkodobého hlediska nemusí ohrozit. Důležité ale samozřejmě je, aby na účtu bylo dostatek úspor.

Jak začít šetřit?

Pravidelně spořte. Lehce se to řekne, ale hůř koná. Jak spořit, když není z čeho? Rozhodně nešetřete to, co vám na konci měsíce zbude, obvykle vám totiž nezbude ani koruna navíc. Ke spořicímu účtu můžete získat běžný účet zdarma, na kterém je dobré si už v den výplaty nastavit trvalý příkaz, aby vám určitá částka odcházela na spoření. Nemusí se jednat o tisíce, stačí i pár stovek.

Rozhodně se ale nepodceňujte, klidně začněte šetřit sumu větší a dejte si předsevzetí, že se zbytkem peněz musíte do další výplaty vyjít. Sami uvidíte, že vás bude tento způsob šetření motivovat vše potřebné s omezeným rozpočtem zvládnout poplatit.

Chybějící úspory může nahradit výhodná půjčka

Jakmile do světa úspor proniknete více, můžete začít spořit i v rámci jiných produktů, které vám peníze zhodnotí lépe. Co když ale šetření není vaši silnou stránkou a vy i přes snahu prostě s penězi nevycházíte? Pak je možné zvážit půjčku. Avšak pozor, zapomeňte na jakékoliv krátkodobé úvěry a mikropůjčky, pro překlenutí pár dní či měsíců můžete využít kontokorent nebo kreditní kartu.

Kontokorent je nabízen k běžnému účtu a jeho úvěrový limit banky korigují s vaší bankovní historií, nepůjčí vám tak více, než byste byli schopni zvládnout splatit. Výhodou kreditky zas je, že peníze si lze půjčit v bezúročném období zdarma, pokud je tak do příští výplaty zvládnete splatit, nezaplatíte za ně ani korunu navíc.

Možnosti, jak se popasovat s nenadálými finančními potížemi existují, zapotřebí je jen najít tu správnou cestu pro vás.