„Vážíme si všech, kteří v posledních dnech bojují o životy pacientů, testují nemocné, případně dohlíží na to, aby nákaza postupovala co nejpomaleji. Všem bychom rádi touto cestou poděkovali. Je pro nás samozřejmostí také přiložit ruku k dílu a pomoci způsobem, jaký je nám nejbližší. Tedy poskytnutím jídla a v neposlední řadě také penězi,“ říká Tomasz Rogacz ředitel společnosti McDonald’s v Česku a na Slovensku.
Nápoje zdarma, jídlo až do nemocnic
Společnost McDonald’s v polovině března začala nabízet příslušníkům policie, městské policie, hasičského sboru a záchranné služby kávu nebo jakýkoliv nápoj zdarma, a to přes svá okénka McDrive. U toho ale pomoc nejvytíženějším lidem v boji s koronavirem neskončila.
Lékaři a zdravotní sestry starající se o pacienty nakažené koronavirem v některých případech nemají ani čas pořádně se najíst. Proto se McDonald’s rozhodl, že se postará o stravování ve třech specializovaných pracovištích, navíc zcela zdarma. Každý den tak COVID týmům od 23. března rozváží večeře do Nemocnice Na Bulovce, snídaně do Nemocnice Na Homolce a obědy do Fakultní nemocnice u Svaté Anny v Brně. Samotný rozvoz z pozice partnera McDonald's, který chce zdravotnický personál rovněž podpořit, zajišťuje zdarma Dáme jídlo.
Kromě toho se také McDonald’s se svou službou McDelivery zúčastnil jako hlavní partner charitativního turnaje ve hře FIFA 20. V rámci Entropiq Charity FIFA Cup přispěl částkou 50 tisíc korun, dohromady se podařilo i díky online divákům vysbírat 175 987 korun. Tato částka putovala na konto Nemocnice na Bulovce, kde peněžní dar využijí k nákupu plicních ventilátorů nebo na další potřebné vybavení, které jim pomůže v boji se zákeřným virem. McDonald’s mimo jiné přispěl svojí zásobou jogurtů, šunky a syrových vajec do potravinové banky.
Bezpečnost na prvním místě
McDonald’s již od počátku šíření onemocnění COVID-19 zpřísnil ve svých českých provozovnách celou řadu hygienických opatření týkajících se častější desinfekce rukou a dotýkaných povrchů v rámci kuchyně a co nejmenšího kontaktu při výdeji jídla přes okénko. Při práci s potravinovými surovinami pak platí striktní hygiena rukou v pravidelných intervalech a k dispozici mají zaměstnanci také jednorázové rukavice.
„Zdraví a bezpečnost našich zaměstnanců a zákazníků je pro nás hlavní prioritou. Jsme proto rádi, že se nám navzdory složité situaci na trhu s ochrannými pomůckami podařilo hned v začátcích společnými silami opatřit pro naše zaměstnance ve výdejovém i restauračním provozu dostatečné množství roušek,“ říká Zuzana Svobodová, ředitelka PR a komunikace McDonald’s a dodává: „Ráda bych tímto poděkovala všem, kteří se na ušití a zabezpečení prvních rychlých várek podíleli. Nesmírně si toho vážíme.“ V aktuálně otevřených restauracích v ČR spotřebují zaměstnanci v restauračních kuchyních a u výdejových okének denně kolem 1400 kusů ochranných pomůcek.