Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dítě půjde do školy, potřebuju víc! Tohle vám přinese vyšší alimenty, prozradili odborníci

/
  • 5. srpna 2019 ● 11:48

    Spory o výživné dokážou znepříjemnit už tak náročné rozvodové řízení. Jenže dokud se nevyřeší péče o dítě a výše výživného, rozvod neproběhne. Soud totiž vždy staví na první místo zájmy dítěte.

    Nejsnazším řešením je, pokud se rodiče na výši výživného sami dohodnou. I tak ale musí jejich dohodu vždy schválit soud. „Pokud se rodiče nedohodnou nebo jejich dohoda není v souladu se zájmy dítěte, pak o výši výživného rozhoduje soud,“ vysvětluje právnička Mgr. Renata Balysová z pojišťovny právní ochrany DAS. Při rozhodování o výši výživného hraje roli řada věcí. Vždy by ale měl dítěti zůstat zachován stejný životní standard, jako mají rodiče.

  • 1.

    O částce rozhodují potřeby dítěte i příjmy rodiče

    Jak vysoké výživné bude rodič (povinný) platit, závisí jak na potřebách dítěte (oprávněného), tak na schopnostech, možnostech a majetkových poměrech rodiče. „Při rozhodování o výživném soud zohlední nejen fakticky dosahované příjmy povinného, ale jeho celkovou majetkovou situaci, tj. majetek v jeho vlastnictví a jeho životní úroveň,“ upozorňuje právnička.

     

    Poslední slovo má soud, který rozhoduje podle vlastního uvážení. Konkrétní výši výživného totiž žádný zákon nestanoví. „Existuje doporučující tabulka Ministerstva spravedlnosti ČR, která má orientační charakter a není závazná,“ říká Mgr. Balysová.

    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Čím starší dítě, tím vyšší alimenty

    Přestože soud o výši alimentů rozhoduje podle vlastního uvážení, jakýsi »návod« pro jejich výpočet existuje. Je ale jen orientační.

    Autor: archiv

  • 3.

    Výše částky se může měnit

    Částka výživného není daná jednou provždy. „Soudem přiznané výživné je možné měnit vždy, změní-li se poměry buď na straně dítěte, na straně povinného rodiče, nebo na obou stranách,“ upozorňuje právnička.

     

    ■ Rada: Chcete podat soudu návrh na změnu výživného? Pak nezapomeňte popsat veškeré změny, které na straně dítěte či rodiče od poslední úpravy výživného nastaly.

    Autor: Profimedia

  • 4.

    Argumenty, které přinesou peníze

    Zahájení školní docházky, nemoc nebo finančně náročné záliby dítěte můžou být důvodem k žádosti o zvýšení výživného. Podat ji můžete třeba v těchto případech:

     

    1. Nástup do školky nebo školy

     

    Nástup do školky, základní školy nebo na střední školu je velká změna nejen pro dítě, ale i pro rodinnou peněženku. Je tak vážným důvodem pro žádost o zvýšení výživného.

     

    2. Změna potřeb dítěte

     

    Čím je dítě starší, tím více peněz stojí. „Z rozhodovací praxe soudů lze dovodit, že uplynutím doby zpravidla tří let dochází k nárůstu potřeb každého dítěte v důsledku jeho fyzického a psychického růstu,“ potvrzuje právnička.

     

    3. Zlepšení majetkové situace

     

    Zlepšila se majetková situace povinného (platícího rodiče)? Ať už mu například v práci přidali nebo dědil, je možné podat žádost o zvýšení výživného.

     

    4. Zhoršení zdravotního stavu

     

    Kvůli jedné viróze nebo angíně o vyšší výživné žádat nemůžete. Jiná situace ale nastane v případě dlouhodobého zhoršení zdravotního stavu dítěte, například v důsledku chronické nemoci či postižení.

     

    5. Zájmy a záliby dítěte

     

    Kroužky nebo sportovní aktivity nejsou levná záležitost. Pokud se zájmy dítěte změní, například pokud mu přibudou další kroužky nebo zdraží, je možné požádat o vyšší alimenty.

     

    6. Movitý partner vašeho »ex«

     

    Našel si váš »ex« nového partnera či partnerku? Pokud má vysoké příjmy a podílí se na chodu společné domácnosti vašeho bývalého či bývalky, může to být důvod pro zvýšení výživného.

    Autor: iStock

  • 5.

    Kdy je možné alimenty snížit?

    Platíte na dítě, ale vaše finanční situace se zhoršila? Můžete požádat o snížení alimentů. Nemá ale zpětnou platnost, takže »spotřebované« výživné se nevrací. „Snížení výživného má tedy účinky pouze do budoucna,“ uvádí Mgr. Balysová.

     

    Důvodem pro snížení výživného může být:


    ● podstatný a dlouhodobý pokles příjmů povinného (platícího rodiče)

     

    ● vznik dalších vyživovacích povinností pro povinného

     

    Užitečné tipy: 

     

     ● Jde to i zpětně

     

    O zvýšení výživného pro nezletilé dítě můžete požádat i zpětně, maximálně však za dobu tří let od zahájení soudního řízení.

     

    ● Žádost je zdarma

     

    Bojíte se, že pokud podáte žádost o zvýšení výživného, nebudete mít dost peněz na poplatky? Nemusíte. „Za žádost o změnu výše výživného se neplatí soudní poplatek,“ upozorňuje právnička Balysová.


    Epicentrum: Neplatiči si vždy najdou způsob, jak se vyhnout alimentům, řekla Maláčová

    Video
    Video se připravuje ...

    Epicentrum: Neplatiči si vždy najdou způsob, jak se vyhnout alimentům, řekla Maláčová Blesk TV

  • 6.

    Plnoletostí placení nekončí

    Vyživovací povinnost není nijak omezena věkem dítěte. I když dítě oslaví osmnácté narozeniny, automaticky to neznamená, že rodič na něj přestává platit výživné. „Vyživovací povinnost rodičů k dětem trvá po dobu, po kterou není dítě schopno se samo živit,“ zdůrazňuje právnička. U dětí těžce zdravotně postižených či plně invalidních trvá vyživovací povinnost rodičů doživotně.

     

    VIDEO: Jaký postup vymáhání dlužného výživného je nejefektivnější?

Dnešní horoskopy