Jak bychom naložili s milionovými výhrami?

V případě výhry 10 milionů, polovina Čechů by nejdříve vyrazila na dovolenou
a 4 z 10 by to oslavili s rodinou či přáteli. Praktické záležitosti jako koupi nemovitosti nebo splacení dluhu by řešili až později. Po počátečním veselí by s výhrou nakládali obezřetněji, 8 z 10 by si jako rezervu uložilo průměrně třetinu výhry a více než polovina by peníze investovala do nového bydlení, na což by v průměru padlo 3,7 milionu.

Jak se chovají skuteční výherci milionů?

Výherce částky přesahující jeden milion korun je v 81 % případů muž. Tiket podává pravidelně dvakrát měsíčně. Většinou jsou ženatí (59 %) a mají 2 děti (48 %). 9 z 10 novopečených výherců věří, že jejich charakter výhra nijak nezmění. A téměř stejný počet by i nadále zůstal ve stávajícím zaměstnání. Překvapivé je, že pouhá 4 % výherců plánuje skončit v zaměstnání a chtějí se nadále věnovat práci v takové míře a náplni, co by jim dělala radost. Než zvítězíme přemýšlí 40 % lidí, že věnuje finanční obnos charitě. Pravda je ale jiná. Ze skutečných výherců je to pouze 15 %.

Ověřeno, Češi nejsou závistiví!

Tři čtvrtiny lidí peníze druhým opravdu přeje. Zbytek Čechů, ve kterých se přeci jen závist probudí, bychom našli spíš mezi mladšími ročníky do 34 let věku. Tento fakt je psychologicky připisován sociálním sítím a „chlubením se“ na nich. Mladí lidé mají pocit, že všichni žijí pohádkový život, a snadněji pak propadají závisti. „Vliv sociálních sítí na mladé je opravdu obrovský. Závist se stává čím dál častějším problémem. To jde v ruku v ruce s prezentováním jen toho hezkého. Není lidské žít dokonalý život, bez jakýchkoliv problémů nebo překážek. To vše vede k tomu, že si mladší generace myslí, že nejsnadnější cesta k dokonalému životu vede skrze velké množství peněz,“ komentuje situaci psycholog Dalibor Špok.

Průměrná částka, která by dokázala změnit život výherců, činí 11 milionů Kč, i s nižší by se však spokojilo 8 z 10 dotázaných. Lidem s vybudovaným zázemím, jimž zbývá přibližně 10 let do důchodu, by život změnila i výhra do 1 milionu.

Podle lidí z průzkumu, částka, která změní vaše sny ve skutečnost je průměrně považována 13 milionů, a abyste do konce života nemuseli pracovat, potřebovali byste vyhrát průměrně 97 milionů. Milleniálové by ovšem průměrně potřebovali stamiliony.

Plníme sny

Společnost Sazka pomůže k lepšími životu 275 novým milionářům. „V průměru generujeme 1 milionáře každý pracovní den. Denně pak vyplácíme více jak 100 000 výher. Tato čísla nám ukazují rostoucí zájem Čechů o loterie. Důvodem růstu mohou být zajímavé věcné ceny nebo mimořádná losování,“ říká ředitel komunikace Sazky Václav Friedman. Aby společnost mohla přesně demonstrovat opravdový počet výherců, připravila kampaň, ve které se zeptala reálných lidí z ulice, jak by naložili s potencionální výhrou. O čem sní tedy česká společnost můžete zjistit na webu www.275.cz a na speciální výstavě v OC Černý Most. Výstava představí podobu reálných lidí a jejich snů, a to v období od 23. února do 8. března. Na stránkách www.275.cz můžete díky hlasování splnit sen jednomu šťastlivci. Stačí pokud do 8. března budete pravidelně hlasovat. Sen s největším počtem hlasů poté dostane od Sazky příspěvek 100 000 Kč na jeho uskutečnění. Odměna je připravena i pro tři hlasující, kteří dostanou 10 000 Kč.

O průzkumech

Pro společnost Sazka a.s. zpracovala agentura NMS Market Research v lednu 2019.
Informace o skutečných loterních milionářích čerpá Sazka z anonymních dotazníků, které dostávají výherci při vyzvednutí výhry.

O společnosti SAZKA a.s.

SAZKA a.s. je největší a nejstarší loterijní společnost v České republice s cca 95% tržním podílem na trhu loterií. Hlavními loterijními produkty společnosti jsou číselné loterie s nejznámější hrou Sportka. Kromě číselných loterií jsou v produktové nabídce stírací losy, sportovní kurzové sázky a rychloobrátkové hry. Druhým pilířem jsou neloterijní služby, zejména největší mobilní virtuální operátor v České republice SAZKAmobil, dobíjení mobilních telefonů a zprostředkování plateb za služby a zboží nebo prodej vstupenek. Své produkty poskytuje SAZKA a.s. jednak prostřednictvím unikátní prodejní sítě s více než 7400 prodejními místy rozmístěnými po celé České republice, a zároveň na internetové stránce www.sazka.cz, kde mohou zákazníci hrát své oblíbené hry online. SAZKA a.s. je součástí mezinárodního loterního holdingu Sazka Group (patří sem rovněž podíly v řecké loterii OPAP, italském Lotto a rakouských Casinos Austria). Více na www.sazka.cz