Už ani jeden pohřeb! To je podmínka úředníků z Prahy 8, aby kolem unikátního zvířecího hřbitova v pražských Bohnicích mohl zůstat plot. Poslední zvíře může být uloženo do země letos na Silvestra. Unikátní pohřebiště domácích mazlíčků, známé po celém světě, tak definitivně po 15 letech končí. Těla psíků, koček a dalších zvířat tak budou nejspíš končit zase v kafilerii. Pietní místo založil před 15 lety Pavel Lukáš. Za tu dobu tady bylo asi 1800 pohřbů. "Teď je s tím konec. Dostal jsem z odboru životního prostředí úřadu v Praze 8 dopis. V něm mi úředníci sdělili, že mi prodlouží dobu oplocení kolem hřbitova, jen když ukončím pohřbívání k 31. prosinci letošního roku. Plocha je prý určena pro sady a zahrady," řekl Blesku zřizovatel pietního parku Lukáš. Nad hroby zvířat přitom roste téměř pět tisícovek stromků a keřů z celého světa! Jejich hodnota je odhadovaná na téměř 14 milionů korun! Mnohé stromy jsou velmi vzácné. "Chodí sem například školy v hodinách přírodovědy, aby děti viděly vzácné dřeviny na vlastní oči,"upozorňuje Lukáš. Úředníci z odboru životního prostředí ale unikátní park kritizují. "Upozorňujeme, že umisťování nepůvodních druhů dřevin v přírodním parku Draháň-Troja, zřízeném jako oblast klidu, není v souladu se zájmy ochrany přírody a krajiny," napsali Lukášovi z úřadu v Praze 8. "Je to k zbláznění. Co lidé tak chválí, oni zavrhují. Jen pár metrů za plotem hřbitova je ale 250 metrů dlouhé hnojiště s lagunami močůvky. To je ale asi podle úředníků v pořádku," zlobí se Pavel Lukáš.


Co unikátního roste nad hroby Za zhruba 15 let existence pietního parku tady lidé zasadili téměř pět tisíc dřevin. Hřbitov tak funguje i jako zahrada s unikátní sbírkou keřů a stromků z celého světa. K vidění je tady například korkovník, liriovníky tulipánovité, čínské metasekvoje, korejské jedle, borovička Schmit z Tibetu, magnólie. Pod širým nebem se tady daří také bonsaji čínské jabloně.
Kdo tady pohřbil své zvířátko Mezi ty, kteří se rozhodli na bohnickém zvířecím hřbitovu uložit k věčnému spánku pejsky, kočky, ale také králíčky či andulky, patří i známé osobnosti, politici, diplomaté, herci, zpěváci... Tento rok tady pohřbili svého psa manželé Zuzana a Jiří Paroubkovi, v jednom z hrobů leží i pes bývalého prezidenta Chile Allendeho. Domácí zvíře tady pochovali také herci Jaroslav Moučka, Martin Zounar, Yvetta Blanarovičová, mim Jaroslav Čejka a desítky dalších celebrit.