Jak vypadá žebříček hodnot průměrného českého táty? Vedle rodiny (91 %) je pro české otce důležité také vlastní zdraví (55 %) a osobní štěstí (37 %). Pouze 4 % tátů považují za klíčové shromažďovat majetek, ještě méně z nich pak dává na vrchní příčky žebříčku hodnot svou kariéru (3 %).

„Skvělá zpráva je, že hodnota rodiny dnes neklesá. Přes všechny peripetie s hledáním nové role muže a ženy v moderní společnosti se tak zdá, že táta není ohrožený druh. Zajímavá je také tendence současných rodičů trávit s dětmi daleko více času, než tomu bylo dříve. Role otce je ale univerzální. Od biologicky podmíněné snahy šířit své geny až po emoce spojené s rodičovstvím,“ říká psycholog Tomáš Vašák.

Zatímco jen necelá třetina mužů si na sobě samém nejvíce cení právě umění být dobrým rodičem (30 %), pro jejich manželky je tato schopnost u muže naprosto zásadní. Na první místo ji kladou čtyři z deseti žen. Ženy si ale na svých partnerech váží také schopnosti vydělat peníze, tedy zabezpečit rodinu (28 %), a jejich zručnosti (12 %).

Autor: Pojišťovna České spořitelny

V pětině českých rodin rozhoduje o financích žena

Celých 85 % českých tátů v průzkumu Pojišťovny České spořitelny říká, že na provoz rodiny včetně nákladů na bydlení a výdajů na děti vynaloží měsíčně do 30 000 korun. Jen čtvrtině otců ale tato částka stačí. Pro zajištění pohodlného života své rodiny by nejčastěji potřebovali zhruba o 10 000 korun více. „Podle výsledku průzkumu nemá paradoxně počet dětí v rodině zásadní vliv na měsíční rodinné výdaje,“ říká Martina Švábová, manažerka výzkumu Pojišťovny České spořitelny.

I když o rodinném rozpočtu většinou rozhodují oba partneři rovným dílem (55 %), jsou to právě muži (80 %), kteří svorně tvrdí, že svou rodinu zcela nebo z větší části živí, a ženy to potvrzují (78 %). V pětině domácností pak o rozpočtu rozhoduje žena, a to přestože do něj více peněz přináší muž. „Peníze jsou bohužel jedním z nejčastějších důvodů rodinných konfliktů“ říká Tomáš Vašák.

Autor: Pojišťovna České spořitelny

Odpusťte si jedno pivo denně a získejte životní jistotu

Přestože je pro české tatínky rodina na prvním místě, často jim schází jakýkoliv záložní plán pro její zabezpečení v případě nenadálého výpadku příjmu. Nemá jej téměř polovina otců a desetina o něm ani nepřemýšlí. Zbytek má buď peníze naspořené bokem, životní pojištění, nebo jejich kombinaci.

„Tátové se často mylně spoléhají na to, že jim se nemůže nic stát. Opak je ale pravdou. I když si to nikdo nepřeje, vážné nemoci nebo úrazy, které člověka vyřadí na několik měsíců až let ze zaměstnání, jsou v České republice na denním pořádku. Mít záložní plán, díky kterému bude v případě vážných životních situací o rodinu postaráno, by mělo být prioritou každého otce, který rodinu živí,“ říká Petr Procházka, ředitel úseku řízení produktů v Pojišťovně České spořitelny.

Jednou z možností zabezpečení výpadku příjmu pro případy, jako jsou vážné nemoci, úrazy a jejich trvalé následky, invalidita nebo dokonce úmrtí, je sjednání životního pojištění a jeho správné nastavení s důrazem na vážná rizika. „Průměrný český tatínek u nás zaplatí za optimálně nastavenou pojistku přibližně 1 500 korun měsíčně. Když si tedy například dá o jedno pivo denně méně, nejen že pomůže svému zdraví, ale získá také životní jistotu, klidný spánek a jistotu pro svou rodinu,“ shrnuje Procházka.