Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Protáčí se vám nad placením účtů za vodu oči? 5 rad, jak ji v domácnosti ušetřit!

/
  • Šetřit vodou můžete mnoha způsoby.
    5. února 2018 ● 14:44

    Aby se vám při vyúčtování vody neprotočily oči, stejně jako se protáčí vodoměr, připravili jsme několik rad, jak v domácnosti ušetřit. Stačí tak málo!

  • 1.

    Když si čistíte zuby, vypněte vodu

    Umyvadlovou baterií v koupelně protečou denně desítky litrů vody. Nejčastějším prohřeškem je spuštěná voda po celou dobu čištění zubů nebo při holení, přičemž klasickou pákovou baterií tak proteče až 20 litrů za minutu! Ideální je proto naučit se vodu vypínat. Můžete si také pořídit perlátor což je úsporná koncovka kohoutku, která smíchá vodu a vzduch. Tím dokáže snížit průtok vody na 5 až 8 litrů za minutu.

    ...
    Autor: iStock

  • 2.

    Šetřete bez dotyku

    Nejvýhodnějším úsporným řešením bezdotykové baterie, které oproti běžným pákovým dokážou uspořit až 60 % vody. „Výhoda automatické technologie spočívá v poskytnutí přesně takového množství vody, které je nezbytně nutné pro aktuální potřebu, přitom svým snadným ovládáním uživatele nijak neomezují. Podle potřeby je možné nastavit i zpoždění vypnutí vody,“ říká odborník Radomír Ambrož.

    Šetřit vodou můžete mnoha způsoby.
    Autor: sanela

  • 3.

    Inovace i ve splachování

    Dvoutlačítkový mechanismus splachování toalety, kdy můžete spláchnout buďto třemi, nebo šesti litry vody, je už zcela běžný. Na výsluní se tak dostávají desénové vychytávky. Třeba takový domácí pisoár s radarovým splachovačem, které ocení zejména domácnosti s více muži.

    Šetřit vodou můžete mnoha způsoby.
    Autor: shutterstock

  • 4.

    Myčka ušetří ve velkém

    Pro mytí nádobí je jednoznačně úspornější myčka, kterou je ovšem vhodné zapínat až když je naplněná. Myčka si na jeden mycí program bere maximálně 15 litrů vody. Při ručním mytí nádobí vody proteče za 10 minut až 200 litrů vody…!

    Podobně jsou na tom i pračky. Hlavní zásadou je neprat, když je buben poloprázdný. Současné pračky však umí prádlo zvážit a podle množství pak dávkují vodu a přizpůsobují délku pracího cyklu.

    Šetřit vodou můžete mnoha způsoby.
    Autor: iStock

  • 5.

    I vodu lze recyklovat

    Recyklovat vodu můžete i doma. Využívat tzv. šedou vodu lze například prostřednictvím spojeného umyvadla a WC. Umyvadlo má dva odpady a vy si můžete sami vybrat, zda znečištěnou vodu pošlete do kanalizace, nebo ji přečerpáte do nádržky, kde se přefiltruje a vydezinfikuje. Z této nádržky se pak splachuje WC. Podobně můžete využívat také dešťovou vodu, a to zejména na zalévání zahrádky či pokojových rostlin nebo i na mytí auta.

    Zdroj: Sanela

    Šetřit vodou můžete mnoha způsoby.
    Autor: shutterstock.com

Dnešní horoskopy