Ryze českou kuchyní, podobně jako loni, poctí kuchaři prezidenta Václava Havla a jeho hosty na tradiční hradní recepci u příležitosti státního svátku v neděli 28. října. Na stole tak opět nebudou chybět vybrané speciality jako uzený jazyk, kroupové jelítko, tlačenka či myslivecká vepřová pečeně s feferonkami. Podle ředitele společnosti Eurest Miroslava Šoleho, která vyhrála výběrové řízení na zajištění gastronomických služeb na recepci, je výběr jídel zcela podřízen přání Václava Havla. "S prezidentem jsme se domluvili na opakování loňského menu, tedy především české kuchyně, o kterou Havel projevil zájem," řekl Šole. Na uvítanou hosté obdrží sklenici šampaňského, jako předkrmy tým hradního kuchaře Josefa Holuba připravil šunkový závitek s humrovým salátem, uzený jazyk, medailónek z kuřete plněný čerstvými houbami či bramborové placičky s kozím sýrem. Na studených mísách se objeví pražská šunka skládaná na kosti, myslivecká vepřová pečeně, tlačenka, kroupové jelítko či jitrnička s křenem. Chybět nebude ani pět druhů zeleninových salátů, pečivo, sýry, dezerty a moučníky. Čepovat se bude krušovický ležák. Vinaři naleznou Frankovku, Modrý portugal, Rulandské bílé a Veltlínské zelené. Z »tvrdého« pak Becherovku, Fernet, Borovičku a Slivovici Jelínek. Pověstnou třešničkou na dortu pak budou vepřové řízečky s bramborovým salátem a především »Hradní guláš«. Podle šéfkuchaře Holuba nejsou česká jídla nezdravá, jak se říká. "Jde o to, jíst do polosyta a od každého trochu."