Česko žije volbami. Jejich vítěze po víc než ostrém boji budeme znát už dnes večer! Bude to sebevědomý premiér Jiří Paroubek a jeho ČSSD nebo tým ODS věčně se usmívajícího Mirka Topolánka? Či snad někdo zcela jiný? Uvidíme! Volební místnosti se uzavřou až dnes ve dvě hodiny odpoledne. Do této chvíle už má odvoleno řada lidí, včetně politiků. Třeba Topolánek s Paroubkem. Ten včera odvolil tři minuty poté, co se otevřely volební místnosti. Hlas do urny tak vhodil sedm minut před svým rivalem Topolánkem, který odvolil deset minut po druhé. Smutnou zprávou prvního volebního dne je smrt dvou lidí.


Topolánek šel na brusle Jak jste strávil ráno? "Ráno jsme posnídali čaj s citrónem, chleba se šunkou, sýrem a okurkou. Pak jsem šel vyvenčit našeho psa a nakoupit do obchodu". Jste nervózní? "Nervózní nejsem. Voliči mají svůj rozum. Kampaň byla dostatečně názorná a myslím si, že oni sami ví, koho a proč mají volit". A jak budete trávit zbytek dne? "Společně poobědváme, je u nás dcera s vnučkou, tak si s nima zajdeme na procházku do parku. Pak si s klukem půjdem zajezdit na kolečkových bruslích. Bude to takový normální odpočinkový den".
První česká miss poprvé "Mám z toho dobrý pocit. Myslím, že každý by měl jít k volbám," řekla včera odpoledne Blesku první Česká miss Kateřina Smejkalová (23), poté, co odvolila v rodných Bohuňovicích na Olomoucku. Křehká kráska volila do parlamentních voleb poprvé. "Ale rohodně jsem neměla problém s tím, koho volit. Přiznávám, bylo to na barevném spektru do modré," prozradila Smejkalová.
Šedesát let nesměla Maria volit "Šedesát let čekala Maria Tipplová (75) z Poběžovic na Domažlicku na okamžik, až bude moci jít k parlamentním volbám. Její sen se včera splnil. Jako první ve městě vhodila lísek do urny. "Komu jsem dala hlas vám nepovím. Mám na to právo," řekla Tipplová. K volbám nikdy jít nesměla. Přestože tato žena původem z Rumunska žije v Čechách už od roku 1947, české občanství získala až v roce 2003. "Bývala bych musela jet zpátky do Rumunska a tam požádat o zbavení občanství. Ale bála jsem se, že už bych se do Čech nemohla vrátit," vysvětlila Tipplová.
Důchodci: Nenecháme se opít rohlíkem Zvláštní přístup ke "svobodným" volbám zaujala členka volební komise ve Všestudech na Mělnicku. Do domova důchodců v neděli roznesla volební lístky pouze jedné strany a oznamovala jim, že musejí volit jenom ODS. Vedení obce se asi padesáti důchodcům omluvilo, krajský úřad jim rozdal nové obálky se všemi lístky. Policie nyní prošetřuje, zda se členka volební komise dopustila pouze přestupku, který by jí mohl stát pokutu až 30 tisíc korun, nebo trestného činu maření přípravy voleb, za což by mohla skončit až na tři roky v kriminále. "Asi si ta paní myslela, že jsme starý, senilní a úplně blbí, když věřila že se necháme opít rohlíkem. Mám své stálé favority a nikdo mi nebude diktovat koho zvolit. Toho jsme si v minulosti užili dost," řekl penzista, jeden z prvních voličů ve Všestudech vůbec. Navzdory tomuto zatím největšímu volebnímu skandálu tu začaly volby bez problémů. Inspekce z ministerstva vnitra a krajského úřadu nepotvrdila, že by došlo k porušení volebního zákona ze strany ODS, jak se domnívala ČSSD.
Staříci zemřeli u urny Neštěstí! Přímo u urny ve volební místnosti na náměstí Jiřího z Lobkovic v Praze 3 zemřela na infarkt osmasedmdesátiletá žena. Ani lékař záchranky, který byl na místě, už jí nedokázal pomoci. K neštěstí došlo už v prvních minutách voleb. Zda paní stačila vhodit do schránky svůj hlas, není jasné. "Paní zemřela na místě. Selhalo jí srdce. Okamžitě se jí dostalo odborné pomoci. Marně. Shodou okolností byl totiž přímo ve volební místnosti lékař pražské záchranné služby," řekla Blesku k smutné události mluvčí záchranářů Simona Cigánková. Na Šumpersku zemřel odpoledne ve volební místnosti další člověk. Opět důchodce a opět na infarkt.
Ve věznici i s dětmi Už včera před šestnáctou hodinou skončily volby v ženské věznici s ostrahou ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. "Volit přišlo celkem 138 odsouzených žen," bilancovala vezeňské volby mluvčí věznice Eva Hodná. U volební urny se překvapivě objevily i odsouzené ženy se svými dětmi, kterých je tu třináct.
Novomanželé se nad urnou neshodli Pár hodin svoji a už se poněkud neshodli! Novomanželé Jiří a Lucie Holubovi (25), první voliči v beskydské obci Trojanovice, si odskočili z hostiny v hotelu přes ulici. Hlas ale dali každý několu jinému. "Není to tak zásadní jako svatba. Ta je na celý život, a tady rozhodujeme jen o dalších čtyřech letech," nechali se slyšet. Výběr kandidátů, jak jinak u páru plánujícího potomka, podle nich ovlivnil postoj jednotlivých partají k otázce mateřství. Že odvolili po veselce, což nikdo z překvapené komise nepamatoval, byla náhoda. "To pan prezident je vyhlásil na den, kdy se bereme. My to chystali dříve," uvedli novomanželé. Ani jeden přitom v obci nežije, museli si extra vyřídit voličské průkazy.