Zklamání! Žloutek skoro neodlišíte od bílku! To jsou česká vejce? Proč ta, která pochází ze zahraničí (hlavně německého supermarketu) oslňují sytou barvou žloutku, zatímco ta koupená v našich obchodech mají pouze žlutavý nádech? Kdo a proč nás šidí? Odpovědi se dají shrnout do jedné: Žloutek jako sluníčko mají hlavně venkovské slípky nezahnané do stísněného výběhu. Ty totiž "slupnou", na co přijdou - tedy hlavně nejrůznější traviny. Je to právě přírodní barvivo, které se pak postará o vybarvení vajíčka. Ale proč ho neumíme dát i do krmných směsí ve velkochovech? "Umíme! Do vyráběných krmných směsí pro nosnice se pro zbarvení žloutků používají rostlinná barviva - karotenoidy. Jedná se zejména o lutein a kantaxantin," uvedl Jan Biedermann z Výrobny krmných směsí Kněžmost a dodal: "Příčinou intenzívnější sytosti zabarvení žloutku může být tedy složení receptury krmné směsi. Ovšem čím víc jí je, tím je směs dražší. Podle našich zkušeností není barva žloutku tím hlavním, na co se u nás klade důraz. Hlavně i proto, že spotřebitel hledá hlavně levné výrobky." Jestliže tedy chcete upéci žluťoučkou bábovku nebo připravit oku lahodící knedlíky, jistější je vydat se pro vajíčka k domácím chovatelům.