Ruský prezident Vladimir Putin (53) včera s plnou pompou a s téměř dvouhodinovým zpožděním dorazil na svou návštěvu Česka. Na Hradě ho přijal prezident Václav Klaus. Tam také došlo na malý trapas. Při rozhovoru s českou stranou se Putin náhle přeřekl a namísto České republiky pochválil dobré vztahy Ruska s Polskem. "Pardon, měl jsem na mysli Českou republiku," opravil se rychle Putin. Jeho návštěvu doprovázely i výhrůžky našim předním politikům. Premiérovi a dvěma ministrům hrozil anonym výbuchem! Putina, jehož speciál včera přistál na pražském ruzyňském letišti, doprovázela bezmála stovka ruských novinářů a asi čtyřicet drsných bodyguardů. Na Hradě pak Putina přivítali přehlídkou vojáci Hradní stráže. Kromě prezidenta Václava Klause mu přišel naproti také ministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD). Ekonomická spolupráce je totiž jedno z hlavních témat první návštěvy hlavy Ruska po třinácti letech. "Doufám, že se obchod mezi našimi státy prohloubí," řekl Putin. Pochvaloval si také, že od nástupu prezidenta Klause do čela státu se vztahy mezi oběma zeměmi výrazně zlepšily. Putin dále vyzdvihl kvalitu výrobků, které Česká republika do Ruska vyváží. Poté s Klausem podepsal česko-ruskou dohodu o vzájemné spolupráci. Putin včera také přiznal morální zodpovědnost za ruskou okupaci v roce 1968. Po oficiálním programu na ruského prezidenta čekala honosná večeře ve Španělském sále Pražského hradu. Tu pro něj přichystal prezidentský pár Václav a Livia Klausovi.


Kvůli pověsti rváče ho nechtěli ani v komunistickém Komsomolu "Mraznička", tak láskyplně říká svému muži Ljudmila Putinová. A jeho odpůrci tvrdí, že jediné lidské na něm je jeho milovaná čubička Koni. Celou noc nespal, když rodila, a to byl ten největší cit, který kdy dal najevo. Už od mala byl Voloďa drsným chlapcem. Malý a slabý se přece jako lev vrhal na všechny, kteří se mu chtěli posmívat. "Jako tygřík skočil na protivníka, kopal a škrábal, rval mu vlasy z hlavy," vzpomínal jeho spolužák Viktor Borisenko. Kvůli pověsti rváče ho nechtěli ani do komunistického Komsomolu. Pak ale potkal judo, naučil se ovládat a stal se nositelem černého mistrovského pásu. "Jeho nevypočítatelnost byla postrachem soupeřů. Nikdo neuměl dopředu odhadnout, kdy a z které strany ho svalí na zem," vzpomíná Putinův trenér Anatolij Rachlin. Co na tom, že jedna japonská desetiletá holčička byla jaksi nevyzpytatelnější a poslala ho k zemi... Možná chtěl být jen galantní. Jinak ale náklonností k ženám příliš neholduje, sám přiznal jen slabost pro herečku Romy Schneider. Zato sportu se věnuje denně. U residence v Novom Ogarjovu u Moskvy si postavil jízdárnu, kde každé ráno jezdí na plnokrevníku a hodinu od Kremlu si zase nechal navršit sjezdovku.
Havel tehdy Jelcina uprosil Posledním ruským prezidentem, který do Česka pracovně zavítal, byl v srpnu 1993 Boris Jelcin. V Praze se svou ženou Nainou strávil zhruba pět hodin. Na letišti ho vítal sám prezident Václav Havel s manželkou Olgou. Brzy se ukázalo proč. Hlava Ruska tehdy měla v plánu navštívit jen Polsko. "Pan Havel ale velmi žádal, abych na několik hodin zajel do Prahy," vysvětlil tehdy Jelcin změnu plánů. Od té doby se leccos změnilo. Včera už prezident Václav Klaus na letišti nestál. Změnil se prý protokol.