Pivaři truchlí! Jejich oblíbený mok zdražuje! Pro příznivce tradičního českého pití nezačal únor dobře. Plzeňský Prazdroj se totiž rozhodl zvýšit cenu točeného desetistupňového Gambrinusu a černého Velkopopovického kozla o 60 haléřů. Další pivovary ho chtějí následovat. Zvyšování cen vysvětlují rostoucími náklady na energie a pohonné hmoty. Realita v hospodách je ale ještě bolestnější - pěnivý mok tu podraží o jednu až dvě koruny za půllitr! Řada restaurací ve středních Čechách o zdražení piva uvažuje, zatím ale doprodávají zásoby nakoupené za původní cenu. "Počítáme ale s tím, že zdražíme zhruba o korunu," řekl hostinský z nymburské restaurace Na Tarase Jan Homolka. Zdražovat se bude i v hospodách v Pardubicích, Brně nebo Plzni. Hostinští na západě Čech zdražili Gambrinus dokonce o víc, než jeho výrobce -ceny zvedli o korunu až o korunu padesát. Zdražení piva se na Plzeňsku poprvé ve větší míře projeví během tohoto víkendu, kdy hospodským dojdou zásoby piva zakoupeného ještě za nižší cenu. Podraží i pivo v příbramské Hospůdce na Vršíčku. "V pondělí dostaneme zboží a nevím, za jaké bude ceny. Pokud budou vyšší, budu na to muset zareagovat," řekl pronajímatel hospody Karel Kredba. To v pražské restauraci Domovina už mají jasno. "Podražili jsme o korunu. Štamgasti i hosté, kteří k nám chodí na obědy, to vzali bez problémů," uvedla servírka Eliška Hoschová. Někteří hostinští se naopak snaží hosty šetřit. "Zdražujeme vždycky ob jedno zdražení. Cenu jsme zvyšovali loni, nyní ji necháváme. Pokud to bude nutné, upravíme jí při dalším zvýšení cen," řekl provozovatel berounské restaurace U trilobita Petr Hájek. Pro pivaře ale může být ještě hůř! Šéf Plzeňského Prazdroje Mike Short totiž připouští, že se letos ještě nějaké zdražení čekat dá.