Při plánování dovolené není důležité pouze zvolit vhodné místo, ale i to jak se na něj dostat. Jestliže se rozhodnete cestovat tzv. na vlastní pěst, počítejte s tím, že sestavení plánu, zajištění hotelu, letenek, odvozu z letiště a dalších nezbytných detailů bude časově náročnější, než čekáte. Pokud se naopak rozhodnete pro zakoupení „hotového produktu“ u cestovní kanceláře, ověřte si, zda vyhovuje všem legislativním požadavkům a je pojištěná před případným krachem – to byste se měli dozvědět na stránkách samotné CK, pátrat můžete také na webových stránkách jednotlivých pojišťoven, kde jsou průběžně uveřejňovány CK, které mají uzavřené pojistné smlouvy pro případ úpadku.

 

Zdánlivé versus reálné náklady

 

Pozor, na první pohled „super výhodná cena“ v konečném důsledku nemusí být ani zdaleka tak výhodná, jak se původně zdála! “Aby vás konečná cena dovolené nezaskočila, je důležité si předem podrobně zjistit, co vše je v ceně zahrnuto. Zaměřte se na to, zda nebudete muset doplácet například za dopravu (letištní taxy, přeprava z letiště do hotelu a zpět), pobytovou taxu nebo i některé služby hotelu (úklid, wellness, lehátka apod.),” říká odbornice vyhledávače slev Skrz.cz Michaela Minksová. K zjištění konečné ceny zájezdu si také nezapomeňte připočítat náklady za cestovní pojištění a peníze, které si budete brát sebou.

 

Fotky i popisky mohou jednoduše klamat

 

Detailně se zaměřte na samotnou lokalitu, umístění i okolí hotelu a prostudujte recenze lidí, kteří již na místě byli. Slovní obrat: „Hotel přímo u moře” sice hotel u moře znamenat může, ale také se může stát, že se k němu dostanete jedině několikakilometrovou oklikou. Stejně tak fotky klidně vypadajícího hotelu nemusejí znamenat opravdu klidné prostředí. Z fotky totiž těžko uslyšíte rušnou silnici, disco club či bar umístěný přímo naproti vám. Polohu hotelu a jeho okolí si proto raději prohlédněte na mapě. 

 

5 nebo 7 dní?

 

Nejenom fotky a údaje o hotelu, ale i informace o délce pobytu můžou na první pohled klamat a z plánovaných sedmi dní zkrátit dovolenou jen na pět. Vždy se tedy zajímejte raději o počet nocí než dnů, ty mohou jednoduše zkreslovat. Abyste získali jasnou představu o skutečné délce dovolené, zjistěte si přesné termíny odletu a příletu. Jen tak se vyhnete nepříjemnému zjištění, že jste vlastní nepozorností “přišli” o dva dny.

 

Předejděte zbytečným nepříjemnostem

 

Pokud neovládáte řeč používanou na místě, kam se chystáte, zjistěte si alespoň základní fráze, kterými požádáte o vodu, lékařskou pomoc, číslo na policii apod. Stejně tak není na škodu přečíst si něco o kulturních zvycích dané země. To, co je u nás samozřejmostí, vás totiž v rámci jiné kultury může dostat do nepříjemností nebo způsobit pořádné faux pas.

 

Stejná kvalita za výhodnější cenu?

 

Nestihli jste vybrat včas zájezd, nevíte, kdy dostanete v práci dovolenou nebo jen chcete ušetřit nějakou korunu, a proto uvažujete o tzv. last minute zájezdu? I když vybírat dovolenou jen pár dní před odjezdem znamená pro mnoho lidí obrovský stres, dá se to zvládnout. Odměnou vám bude značná finanční úspora a také možnost podívat se na místa, která by pro vás byla za normálních okolností cenově nedosažitelná.

 

Last minute nabídek je však rok od roku více a není všechno zlato, co se třpytí. Proto vybírejte pečlivě a dbejte na naše rady. „Přestože se vám parametry vytipované zlevněné dovolené zdají perfektní, neunáhlete se a zaměřte svou pozornost na pár důležitých detailů. Především si „proklepněte“ serióznost poskytovatele zájezdu – zda má pojištění pro případ krachu nebo jak postupuje v případě reklamací,“ radí Michaela Minksová z vyhledavače Skrz.cz. Pátrejte také po zápisu do obchodního rejstříku a po fungujících kontaktech. Pokud si přesto nejste jisti, pomoci Vám mohou vyhledávače slev, které spolupracují jen s ověřenými partnery.

 

Rada na závěr

 

Než se rozhodnete dovolenou opravdu objednat a zaplatit, ověřte si pro jistotu cenu podobného zájezdu u jiné cestovní kanceláře. Pokud je vše v pořádku, před samotným podpisem si pečlivě přečtěte smlouvu, abyste později nebyli překvapeni termínem placení, odjezdu a příjezdu nebo konečnou cenou zájezdu.