Alarmující skutečnost zjistil průzkum finanční gramotnosti v Česku. Podle něj mají děti mizivé finanční znalosti. A čím méně toho o financích vědí, tím také cítí menší potřebu se vzdělávat. „Téměř polovina mladých si myslí, že na to ještě mají dost času,“ vysvětluje Lenka Korečková, manažerka výzkumu České spořitelny. Zbytek mládeže to nezajímá nebo si dokonce myslí, že o penězích vědí vše potřebné. Zkušenost s půjčkou tak má třetina dětí ve věku 12 – 14 let. S přibývajícím věkem pak přibývá i zadlužených.

Kromě dětí jsou ohroženi i chudí

Průzkum finanční gramotnosti odhalil i to, že Češi sice mají o penězích nadprůměrné znalosti, ale jejich chování je podprůměrné. Nejohroženější skupinou jsou přitom lidé s nižším vzděláním a nižšími příjmy. Jak ale upozorňují odborníci, právě tahle skupina lidí se kvůli svým neznalostem stává nejčastějších cílem lichvářů a končí v dluhové pasti. Stejně jako u dětí je ale jejich největším problémem to, že nemají o finanční vzdělání zájem.

Příjmy nestačí 1,6 milionu Čechů

Nepříznivou finanční situaci řeší v Česku pětina lidí. Jsou na dně i přes to, že pracují! Jenže jejich příjmy nedokážou pokrýt jejich výdaje. Za posledních 12 měsíců se do této situace dostalo 1 600 000 lidí.

Ubývá i lidí, kteří by byli schopni žít při ztrátě práce z úspor. Méně než 3 měsíce by bez příjmu vydrželo žít 48 % lidí, déle než 3 měsíce by pak z úspor přežilo 52 %. To je poměrně výrazný rozdíl oproti průzkumu, který probíhal před třemi lety. Tehdy by bez příjmu vydrželo méně než tři měsíce žít 40 % lidí a déle než 3 měsíce 60 %.