82 % pachatelů vloupání říká: „Průměrně zabezpečený byt otevřu do pěti minut!“ A Češi jim to ještě ulehčují: přes 80 % z oslovených vězňů se do objektu dostalo otevřeným nebo špatně zajištěným oknem. To je nejčastější chyba, kterou podle pachatelů lidé dělají. Druhým nejjednodušším vstupem je sklep.

Kudy zloději nejsnáze vnikají do objektu?

1.       Okny (84 %)

2.       Sklepem (74 %)

3.       Garáží (73 %)

Odradí alarmy a bezpečnostní dveře

Největší překážkou jsou pro zloděje alarmy (70 %), bezpečnostní dveře (69 %) a bezpečnostní skla (63 %). Více než polovinu pachatelů by odradilo i označení „Objekt je napojen na pult centrální ochrany“ a stejný počet uvádí, že by si vloupání rozmysleli kvůli hlídacímu psovi.

80 % dotázaných zlodějů naopak uvedlo, že sousedé ve vedlejším domě nejsou žádnou překážkou a 2/3 by pokračovalo v krádeži i přes houkající alarm.

Čeho se zloději nebojí?

1.       Sousedů ve vedlejším domě (80 %)

2.       Venkovních žaluzií (75 %)

3.       Fólií na oknech (71 %)

Kdy loupí?

52 % bytařů uvedlo, že do rodinného domu je ideální přijít v noci. V paneláku je to lepší za dne, to by loupilo 74 % pobertů. Zajímavé je, že přes 40 % zlodějů dává přednost vloupání v době, kdy v objektu lidé spí. Mají totiž »nabeton« vypnutý alarm...

Způsob tipování objektů:

1.       Od známých

2.       Plná poštovní schránka

3.       Sledování, zda se v bytě svítí, větrá…

Miliardové škody

Za loňský rok Policie ČR eviduje více než 50 tisíc případů krádeže vloupáním, škoda dělala téměř dvě miliardy korun. Stále tak platí, že v ochraně svého majetku máme pořád velké rezervy.