Jen tak si popovídat se známými, nebo zavolat rodině. Všude na světě běžná každodenní záležitost, jen v Česku tak trochu luxus. Máme totiž jedno z nejdražších mobilních volání v Evropě a vztáhneme-li jeho cenu k výši místních platů, stane se rázem volání v Česku bezmála nejdražším. A to dokonce celosvětově!

Podle údajů Českého telekomunikačního úřadu je za námi v kategorii sto hovorů měsíčně jenom Chile a v kategorii tří set hovorů Maďarsko. Co nás může utěšit je, že ještě loni jsme na tom byli v obou těchto kategoriích suveréně nejhůře, takže je to vlastně úspěch. Abychom zjistili, co je na tom pravdy, našli jsme si ve vybraných zemích operátory, kteří figurují v mezinárodním srovnání a porovnali modelové účty za telefon s průměrnými mzdami.

České tarify jsou předražené

Při pohledu na nabídky zahraničních operátorů Čechům vypadávají oči z důlků. Nepředstavitelná je na místní poměry kupříkladu nabídka rakouského operátora A1, který za 475 korun dává 1000 minut volání, 500 SMS a 100 MB dat. To všechno v zemi, kterou z velké části tvoří hory, což operátorům situaci neusnadňuje.

Fantastický na naše poměry je i tarif, který na britských ostrovech nabízí T-mobile. V přepočtu za 336 korun v něm Britové mají 100 minut volání a smsky mohou posílat do všech sítí neomezeně. A kolik stojí neomezené volání do všech sítí? Zatímco u nás za něj vyplázneme minimálně 2300 korun a budeme se radovat, jak jsme ušetřili, ve Francii stojí jen 875 korun.

Na opačné straně se kromě nás pohybuje třeba Maďarsko, které je na tom dost podobně. Celých 200 minut, 100 smsek a 1 GB dat za necelých 530 korun zní u nás jako docela dobrá nabídka. S kterou zemí bychom ale opravdu nechtěli měnit, je Chille. Mizerný tarif se 100 minutami a 100 smskami tam vyjde na necelých 800 korun měsíčně. Tato země je ale na rozdíl od Česka plná pustých velehor, divokých řek, a polopouští, takže operátoři mají proč si ceny hovorů výrazně nadsadit.

Jaké jsou ceny volání a sms u nás a v zahraničí, se podívejte do fotogalerie!
Fotogalerie
1 fotografie