Kdo si třeba myslí, jak dobře udělal, když si v akci koupil v českém hypermarketu Globus půl kila ramy za 27,90 Kč, musí být při pohledu na německé regály pořádně naštvaný. Tentýž výrobek, ale ještě o 100 g větší si tam může v akci stejného řetězce koupit jen za 20,80 Kč. A stejně je tomu i s jogurty. Třeba Ehrman jogurt 350 g stojí v akci v Česku 16,90 Kč. Za hranicemi za stejnou cenu pořídíte tentýž, ale půlkilogramový.

Levnější jsou nejen jogurty, ale i prací a čisticí prostředky, tablety do myček, šampony a některá kosmetika. Nechápete, proč mají bohatší Němci levnější jídlo a další zboží? Přece by to mělo být naopak. „Samozřejmě tam, kde je nižší kupní síla obyvatelstva, by měly být ceny nižší. To je zákon poptávky, který ale u nás nefunguje,“ řekl Blesku Miloš Nový z Ekonomické fakulty Západočeské univerzity v Plzni.

Fotogalerie
3 fotografie

„V Česku je nižší míra konkurence a dá se předpokládat, že mezi řetězci je podle mě nějaká dohoda. Místo aby šly do cenové války, lze se domnívat, že se mezi sebou domlouvají na cenách,“ vysvětlil Blesku vyšší ceny v Česku Nový s tím, že zlepšit práci by tak měl Úřad na ochranu hospodářské soutěže. Zeptali jsme se, co říkají v českém Globusu tomu, že v Německu je mnohé zboží levnější.

„My to také vnímáme. Ani nám se to nelíbí. Bohužel je to tak, že velcí mezinárodní dodavatelé nevnímají Evropu jako jeden trh a pro každou zemi mají odlišnou politiku,“ vysvětil Blesku rozdíly v cenách mluvčí Globusu Boris Malý.

Ten odmítl, že by se jejich řetězec domlouval na cenách s konkurencí. „Je to nesmysl. Naopak. Český trh je jedním z nejkonkurenčnějších v Evropě,“ dodal Malý. Ale ne vše lze v Německu pořídit levněji. Třeba mouka, těstoviny, olej a další základní potraviny tam stojí více. Ovoce a zeleninu se vyplatí kupovat, jen když jsou v akci. Jen o pár korun více pak v Německu stojí párky a některé uzeniny.

Srovnání cen výrobků v Německu a Česku naleznete ZDE!