*Bydlíme s manželkou v Ostravě a máme čistého měsíčně 17 000 Kč, byt nás stojí 9500 Kč. Máme nárok na příspěvek?
R. K., Ostrava

Pokud jste nájemci bytu a jste v něm trvale hlášeni, pak byste s popsaným příjmem a náklady měli nárok na příspěvek na bydlení.

*Mohou o příspěvek na bydlení žádat i starobní důchodci?
H. Šlajsová

Ano.

*Zajímalo by mne, jestli se do veškerých příjmů započítává také výživné nebo péče o osobu blízkou.
Chalupová

Výživné se do rozhodného příjmu rodiny započítává. Příspěvek při péči o osobu blízkou již tři roky neexistuje. V současnosti vyplácený příspěvek na péči se do rozhodného příjmu rodiny v propočtu příspěvku na bydlení nezapočítává.

*Jsme manželé důchodci (důchody necelé 4000 Kč) a bydlíme ve vlastním domku máme nárok na příspěvek na bydlení?   
Karel Vávra, Pečky

Pokud jste majiteli domku, jste v něm trvale hlášeni a žádná další osoba v tomto domě hlášena trvale není, pak byste s popsaným příjmem měli nárok na příspěvek na bydlení.

*Jsem samoživitelka s jedním dítětem. Beru rodičovský příspěvek a bydlím v podnájmu v družstevním bytě. Mám tam hlášené trvalé bydliště a řádně sepsanou smlouvu na bytovém družstvu s pronajímatelem bytu.
Čtenářka z Valašska

Podnájemní smlouva nezakládá nárok na příspěvek na bydlení (nárok má pouze nájemce nebo vlastník bytu). Pokud by byly příjmy vaší rodiny nízké, je možné si požádat o dávky v hmotné nouzi a zohlednit v nich vaše náklady na bydlení.

*Moje sestra má byt v Děčíně. Její příjem je zhruba 11 000 Kč, platí nájemné přibližně 5500 Kč. Žije sama. Má nárok na příspěvek na bydlení?
P. J.

Pokud je vaše sestra nájemcem bytu a v bytě není nikdo další trvale hlášen, pak by nárok na příspěvek na bydlení splňovala.

*Bydlím v nájemním bytě v Jablonci nad Nisou a platím 8 000 Kč nájem a 6 500 Kč energie. Momentálně mám trvalé bydliště v bytě já a 2 děti, přítel je národnosti britské, já jsem OSVČ s příjmem 10 000 Kč čistého a pobírám 3 800 Kč rodič. příspěvek. Přítel je u mě zaměstnán za mzdu 8 000 Kč čistého a trvalé bydliště má v Londýně. Zajímalo by mě, jestli bychom mohli žádat o příspěvek na bydlení a kolik bychom dostali?
Monika S
.
Pokud jste nájemcem bytu vy a vy prokazatelně uhrazujete nájem a platby za energie, pak o příspěvek na bydlení požádat můžete. Konkrétní výše dávky bude vypočtena z předložených skutečných nákladů a vašeho příjmu.

*Mám nárok na příspěvek když můj měsíční příjem je 9000 Kč a nájem je 5000 Kč včetně poplatků? V nájemném bytě bydlím sama, ale je tam trvale přihlášena dcera s vnučkou. Když ano jaké doklady potřebuji.
Lencová

Pro příspěvek na bydlení se do okruhu společně posuzovaných osob započítávají všechny osoby, které jsou v  bytě hlášeny k trvalému pobytu. To znamená, že ve vašem případě budou do rozhodného příjmu započítávány i příjmy dcery a vnučky a k celkovému rozhodnému přijmu, budou porovnávány platby.

*Dcera bydlí s přítelem a synem v domku na hypotéku, kterou měsíčně splácí. Je bez práce a skončila jí i podpora v nezaměstnanosti. V prosinci čeká dítě. Inkaso jí dělá asi 4500Kč, příjem je 15 000 Kč. Současně platí hypotéku 9000 Kč měsíčně. Počítá se hypotéka, která je podle mě také náklad na bydlení, do nákladů. Bydlíme v obci 10-50.000 obyvatel.
Čtenářka Alena

Splátky na hypotéky se do nákladů na bydlení nezapočítávají. Pokud je rozhodný příjem vaší dcery 15 000 Kč a jejich náklady na bydlení jsou 4 500 Kč, pak této rodině nevzniká nárok na příspěvek na bydlení, protože 30 % jejich rozhodného příjmu (4 500 Kč) stačí právě k pokrytí jejich nákladů na bydlení.

*Jsme s manželem v insolvenčním řízení. Jak budeme moci postupovat, pokud nám soud insolvenci schválí a my budeme žít ze životního minima? Manžel pracuje, já pobírám rodičovský příspěvek.
Čtenářka z východních Čech

Z takto naznačené situace nelze odpovědět, zda máte či nemáte nárok na příspěvek na bydlení. Za příjem se pro účely rozhodného příjmu pro příspěvek na bydlení se považují tzv. čisté příjmy, tj. příjmy snížené o sražené nebo zaměstnancem uhrazené částky pojistného na sociální zabezpečení, příspěvek na státní politiku zaměstnanosti, pojistné na všeobecné zdravotní pojištění a po odpočtu daně z příjmu, včetně nezdanitelné části základu této daně. K jakýmkoli závazkům občana se nepřihlíží. Do rozhodného příjmu pro příspěvek na bydlení se samozřejmě započítává i váš rodičovský příspěvek.
Záleží tedy na tom, jaká je výše tohoto rozhodného příjmu a jaké jsou vaše náklady na bydlení.   

*Chci se zeptat, zda mám nějakou možnost získat příspěvek na bydlení zpětně. V květnu 2010 mi přepsal nájemní byt můj bývalý manžel, který se odstěhoval. Já jsem na dlouhodobé nemocenské na úřadu práce. Pobírám sociální dávky. V květnu mi na úřadě soc. pracovnice řekla, ať počkám 3 měsíce a pak si požádám o příspěvek na bydlení zpětně, abych mohla doložit platby nájmu za tyto 3 měsíce. Když jsem v srpnu přišla na úřad práce požádat o příspěvek na bydlení, uznali mi mou žádost od měsíce srpna s tím, že si mám podat formulář na příspěvek na bydlení v prosinci, že mě do této doby 3 měsíce doplatí sociálka. Je pravda, že na sociálce mi začali doplácet od srpna příspěvek na bydlení, ale nechtějí mi zaplatit 3 měsíce zpětně s tím, že jsem si žádost podala pozdě.Což jsem ale udělala na jejich radu po třech měsících převodu na byt. Žiji se synem a na nájem jsem si po odstěhování bývalého manžela musela půjčovat. Mám nárok na zpětné proplacení a co mám pro to udělat?
D. S., Ostrava Michálkovice

Nárok na příspěvek na bydlení zaniká uplynutím tří měsíců ode dne, od kterého dávka náleží. To znamená, že skutečně lze o příspěvek na bydlení žádat pouze 3 měsíce nazpět, pokud jsou splněny všechny podmínky dané zákonem a pokud lze prokázat úhradu nákladů na bydlení k danému bytu. Za dobu dřívější nelze žádnou dávku vyplatit.

*Více než rok jsem byl v pracovní neschopnosti, ale nebyl mi přiznám částečný inv. důchod. Poslední půlrok jsem bral nemocenskou zhruba 9300 Kč. Manželka byla také v pracovní neschopnosti a brala pouze 9000 Kč. Teď jsme oba v evidenci úřadu práce a pobíráme podporu. Byt máme v osobním vlastnictví a platíme 4999 Kč. Kromě toho si platíme penzijní připojištění. Co máme dělat, když se podpora v nezaměstnanosti bude snižovat a náklady na bydlení zůstávají stejné?
Ladislav H., Žatec
Do rozhodného příjmu rodiny se započítává jak náhrada mzdy při dočasné pracovní neschopnosti tak i podpora v nezaměstnanosti. Do nákladů na bydlení u vlastnického bydlení se započítávají náklady srovnatelné s nájemným (dané zákonem podle počtu osob v domácnosti) a náklady za plyn, elektřinu, vodné a stočné, odvoz odpadu a centrální vytápění (nebo náklady za pevná paliva).
Pokud je rozhodný příjem tazatele 9 300 + 9 000 = 18 300 Kč, rodina je dvoučlenná a bydlí ve vlastním bytě, pak této rodině nevzniká nárok na příspěvek na bydlení, protože 30 % jejich rozhodného příjmu (5 490 Kč) je vyšší než jimi uváděné náklady na bydlení.

*Jsem nezaměstnaný již rok. Podporu nepobírám, i když si dělám rekvalifikační kurzy, které ale nenavazují na sebe. Nemám tedy stálý příjem. Na sociálce mi řekli, že od 1. 1. 2007 platí vyživovací povinnost mezi rodiči a dětmi a mezi dětmi a rodiči, takže pokud z důchodů rodičů po zaplacení všech inkas zbyde asi 8600 Kč je to životní minimum pro 3 osoby a na nic nárok nemáme. A tak by mě zajímalo, když už bydlím u rodičů a živí mě, tak jak to, že já jim nemusím přispívat ani tou třetinou na nájem?
Richard Tantzer

Pro příspěvek na bydlení se do okruhu společně posuzovaných osob započítávají všechny osoby, které jsou v daném bytě hlášeny k trvalému pobytu. O příspěvek může požádat majitel nebo nájemce bytu. Z daného dotazu není zřejmé, ani kdo může o dávku požádat, ani jaký je rozhodný příjem rodiny. Spoluúčast při hrazení nákladů na bydlení se od dospělého člena domácnosti předpokládá, ale nelze ji očekávat pouze ze strany sociální podpory státu – je nutné se o ni přičinit i vlastní prací.

*Důchodkyně má 8400 Kč měsíčně. Za bydlení (jen inkaso) zaplatí 1700 korun. Trvalé bydliště má v garsonce v Pelhřimově, kde má trvalé bydliště. Garsonka, kde bydlí, patří dceři a zeťovi. Musí mít na bydlení nějakou smlouvu, aby si mohla žádat o příspěvek?
J. Doubek

Nárok na příspěvek na bydlení má majitel nebo nájemce bytu, pokud je v něm trvale hlášen. Do okruhu společně posuzovaných osob se započítávají i další osoby, které jsou v daném bytě trvale hlášeny. K dalším osobám, které jsou v bytě pouze po přechodnou dobu, se nepřihlíží a ani jiný než nájemní nebo vlastnický vztah k bytu nárok na příspěvek na bydlení nezakládá. V tomto případě nemá tato důchodkyně na příspěvek na bydlení nárok vzhledem k jejímu právnímu vztahu k bytu a nárok nesplňuje ani svým příjmem a náklady za bydlení, protože 30 % jejího rozhodného příjmu (2 520 Kč) stačí plně k pokrytí jejich nákladů na bydlení (procento příjmu je počítáno na situaci, kdy garsonka není v Praze).

*Dcera je v částečném invalidním důchodu a pobírá 2860 Kč. Přídavek na 13letého syna je 610 Kč, sociální příspěvek 1600 Kč, alimenty 1150 Kč. Celkem to je 6220 Kč měsíčně pro dvě osoby. Z toho zaplatí 3750 Kč nájem za družst. byt, takže jí zbude 2470 Kč na měsíc pro dvě osoby. Prosím o radu. Dříve pobírala příspěvek na bydlení, teď již ne.
Čtenářka Alena

Pokud jsou popsány všechny příjmy a náklady tazatelky správně, dcera je majitelkou nebo nájemcem družstevního bytu a v tomto bytu kromě ní a syna není již nikdo trvale hlášen, pak by měl dceři vzniknout nárok na příspěvek na bydlení. Zde by bylo potřeba vědět, proč byl dceři příspěvek na bydlení odejmut (v rozhodnutí musí být napsáno, jakou rozhodnou podmínku nesplňují). Pokud došlo ke změně této podmínky, pak bych doporučila, aby si dcera podala novou žádost o příspěvek na bydlení.

*Jsem v situaci, že nemohu sehnat pracovní místo. Mám vdovský důchod 6 000 Kč. Nájem se všemi poplatky měsíčně činí 4350 Kč. Když nebudu pobírat podporu od Úřadu práce, mám nárok na příspěvek na bydlení?
E. Dittrichová

Ano, nárok na příspěvek na bydlení není vázán na pobírání podpory v nezaměstnanosti. Musí být ale splněny podmínky právního vztahu k bytu (nájemce nebo vlastník) a trvalého pobytu.

*Moje žena pobírá důchod 5902 Kč a já jsem teď dostal na bydlení 4173 Kč. Já neberu od dubna žádné finanční prostředky. Naše náklady na bydlení činí 5483 Kč. Kolik bychom měli dostat správně? Bydlíme v Hulíně.
Pauker

Výše dávky se odvíjí od prokázaných nákladů na bydlení a příjmu, které se sledují vždy v daném kalendářním čtvrtletí. Do propočtu výše dávky se vždy započítává 30 % rozhodného příjmu rodiny, které by rodina měla dávat na bydlení (u vás 30 % z vámi deklarovaného příjmu 5 902 Kč je 1770 Kč). Z dotazu není zřejmé, jaké přesné náklady a rozhodné příjmy byly pro výpočet předloženy, kolik lidí v bytě je společně posuzováno a o jaký právní vztah k bytu se jedná. Proto nelze jednoznačně určit výši, na kterou má tazatel nárok. Pokud tazatel pochybuje o správnosti výpočtu výše dávky, lze si od příslušného úřadu práce vyžádat tzv. kalkulační list, kde jsou vypsány příjmy a náklady započítané do výpočtu jeho konkrétní výše dávky.

*Jsem 54letá vdova a bydlela jsem s dcerou v družstevním bytě. Musela jsem se odstěhovat k nemocné mamince a tak dcera zůstala v bytě sama. Je jí 26, v únoru přestala brát sirotčí důchod a studuje posledním rokem vysokou školu. Od února 2010 přešla na dálkové studium, je na pracovním úřadě a hledá práci. Zatím je však nezaměstnaná. Na podporu nemá nárok, protože odpracovala jen 8 měsíců během studia a musela by mít odpracováno 12 měsíců: Má nárok na příspěvek na bydlení? Zatím platím všechny poplatky sama, s čistým platem okolo 13 000 Kč.
Čtenářka Eva

Nárok na příspěvek na bydlení má majitel nebo nájemce bytu, pokud je v něm trvale hlášen. Do okruhu společně posuzovaných osob se započítávají i další osoby, které jsou v daném bytě trvale hlášeny. Pokud tedy dcera není nájemcem nebo majitelem bytu, nemůže si o příspěvek na bydlení požádat. Pokud jste nájemcem nebo majitelem bytu vy, můžete uplatnit nárok na dávku, ale musíte splňovat podmínku trvalého přihlášení do tohoto bytu. Pak se bude do rozhodného příjmu započítávat váš příjem a příjem dcery.

*Prosím o správný výpočet, jestli naše rodina má nárok na příspěvek na bydlení. Sama jsem to počítala a ráda bych to srovnala abych si byla jistá správností.
Příjmy rodiny:
plat manžel - 9 800,-
mateřská - 7 600,-
přídavky na děti - 1 100,-
alimenty na dítě - 1 500,-
byt : 2 dospělí a 2 děti  14 a 2 roky
Náklady na bydlení :
nájem : 14 000,-
služby : 1 400,-
elektrika : 1 000,-
Plyn : 1 500,-
Kateřina V.

Z uvedených podkladů nevyplývá, zda je splněna základní rozhodná podmínka nároku na příspěvek na bydlení, a to v jakém právním vztahu k danému bytu rodina je. Pokud by byla nájemcem nebo majitelem daného bytu a její příjmy a výdaje by byly ve výších, jak je v dotaze popsáno, pak by jí nárok na příspěvek na bydlení vznikl. V žádném případě však dávka nebude hrazena do výše předložených celkových výdajů, ale bude při výpočtu počítáno s normativními náklady na bydlení danými zákonem odpovídajícím 4 osobám v rodině v příslušné velikosti obce (která v dotaze není uvedena).

*Od 1. 9. 10 jsem evidovaná na úřadu práce s podporou asi 10 500Kč. Manžel má výplatu zhruba 20 000Kč čistého. Bydlíme ve státním bytě 3+1 v Praze 9. Nájem a ostatní služby platíme asi 10 000Kč. Máme tři děti (18,17 a 6 let). Ti starší studují střední školu. Nejmladší nastoupil do první třídy. Můžu si zažádat o příspěvek na bydlení?
Martina z Prahy

V tomto případě nemá rodina na příspěvek na bydlení nárok vzhledem k tomu, že 35 % jejich rozhodného příjmu (cca 10 675 Kč) stačí plně k pokrytí jejich nákladů na bydlení (pro korektní propočet by bylo třeba znát skutečné příjmy a náklady na bydlení a ne jen jejich hrubé odhady).

*Do 15. 11. 2010 jsem v evidenci na úřadu práce, kde pobírám 9100 Kč měsíčně. Dále mám částečný invalidní důchod 7730 Kč. Práci se mi vzhledem k mému věku a invaliditě nedaří prozatím sehnat. Za nájem a inkaso zaplatím měsíčně 5400 Kč, penzijní pojištění je 500 Kč a výživné na syna 3000 Kč měsíčně. Pokud si práci neseženu a od 15. 11. 2010 přestanu pobírat dávky, na jaký příspěvek na bydlení a sociální dávky mám nárok a jak mám řešit placení výživného?
Čtenář z Havířova

Z uvedených podkladů nevyplývá, zda je splněna základní rozhodná podmínka nároku na příspěvek na bydlení, a to v jakém právním vztahu k danému bytu tazatel je a není zde zmíněno ani kolik osob je v daném bytě trvale hlášeno. Pokud by šlo o jednu trvale hlášenou osobu, která by byla nájemce bytu, pak by tazateli v daném okamžiku nárok na příspěvek na bydlení nevznikl, protože 30 % jeho rozhodného příjmu (5 049 Kč) tvořeného podporou v nezaměstnanosti a invalidním důchodem je vyšší než normativní náklady na bydlení pro jednu osobu v bytě v Havířově. Při poklesu jeho příjmu pouze na invalidní důchod by mu za daných podmínek nárok na příspěvek na bydlení vznikl. Penzijní připojištění ani placené alimenty se ve výpočtu příspěvku na bydlení nijak nezohledňují. (Pokud tazateli poklesne příjem pouze na invalidní důchod, může zažádat o úpravu jemu vyměřených alimentů podle jeho nastalé finanční situace).

*Žiji s rodiči, náš příjem je dohromady asi 22 000 Kč. Bydlíme v České Kamenici a jsme tedy tři členové v domácnosti. Moji rodiče jsou v insolvenci (já ne), tzn., že jim zaměstnavatelé strhávají sumu stanovenou soudem (příjem jsem počítala po odečtení ze mzdy, kdy jim peníze zbylé jsou připsány na účet). Můžeme si také zažádat o příspěvek?
P. J.

Z takto naznačené situace nelze odpovědět, zda máte či nemáte nárok na příspěvek na bydlení. Za příjem se pro účely rozhodného příjmu pro příspěvek na bydlení považují tzv. čisté příjmy, tj. příjmy snížené o sražené nebo zaměstnancem uhrazené částky pojistného na sociální zabezpečení, příspěvek na státní politiku zaměstnanosti, pojistné na všeobecné zdravotní pojištění a po odpočtu daně z příjmu, včetně nezdanitelné části základu této daně. K jakýmkoli závazkům občana se nepřihlíží (nelze tedy započítávat do příjmu pouze to, co přijde rodičům na účet). Záleží tedy na tom, jaká je výše skutečného rozhodného příjmu celé rodiny a jaké jsou vaše náklady na bydlení.

*Mám nárok na příspěvek na bydlení? Můj čistý příjem je 15 258 Kč, manželka má 14 222 Kč, celkem tedy 29 480 Kč. Výpočet je 29 480 Kč krát 0,35=10 318 Kč. Bydlíme v Praze a nájem nás stojí 9 803 Kč. Za uhlí zaplatíme 1000 korun, za SIPO 1240 Kč, telefon a net 600 korun, plyn PB 300 korun, celkem tedy za bydlení 12 943 korun.
František H., Praha

Z uvedených podkladů přesně nevyplývá, zda jde skutečně o nájemní byt s 2 trvale hlášenými osobami. Pokud by šlo o tento případ, pak by tazateli v daném okamžiku nárok na příspěvek na bydlení nevznikl, protože 35 % jeho rozhodného příjmu (10 318 Kč) je vyšší než normativní náklady na bydlení pro dvě osoby v bytě v Praze. (Pro upřesnění lze ještě uvést, že platby za telefon a internet se do nákladů na bydlení nezapočítávají a stejně tak není v dotazu specifikováno, co vše obsahuje platba SIPO, takže celkové náklady na bydlení jsou mírně zkresleny.)

*Jsem sama s šestiletým synem v podnájmu v družstevním bytě. Mám podnájemní smlouvu a oba se synem máme v tomto bytě hlášen trvalý pobyt.Mám nárok na příspěvek na bydlení?
Lenka, Pelhřimov

Podnájemní smlouva nezakládá nárok na příspěvek na bydlení (nárok má pouze nájemce nebo vlastník bytu). Pokud by byly příjmy rodiny tak nízké, že by rodina byla uznána za osoby v hmotné nouzi, pak by bylo možné jejich náklady na bydlení zohlednit v dávce pomoci v hmotné nouzi.

*Mohou si podat žádost o příspěvek na bydlení i důchodci jejichž jediným příjmem není výplata ale důchod? A počítají se do čistého příjmu i státní podpory ze stavebního spoření příp. penzijního připojištění?
Zdena V., Brno

Ano, o dávku si může požádat nájemce či majitel bytu, ať má příjmy z výdělečné činnosti či jiné příjmy. Jmenovitý výčet příjmů, které se započítávají do rozhodného příjmu rodiny jsou uvedeny v zákoně č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, resp. jsou uvedeny v jednotlivých položkách formuláře „Doklad o výši čtvrtletního příjmu“, který se dokládá k žádosti o příspěvek na bydlení. Státní podpora ze stavebního spoření ani penzijního připojištění se státním příspěvkem se do rozhodného příjmu nezapočítává.

*Mají moji rodiče nárok na příspěvek na bydlení? Bydlí v Bučovicích v družstevním bytě. Nájem je 3150, inkaso 2306. Otec má důchod 12 853 Kč, matka 5337 Kč?
Pavel Procházka

Z uvedených podkladů přesně nevyplývá, kolik lidí je v bytě trvale hlášeno. Pokud by šlo pouze o 2 trvale hlášené osoby, pak by rodičům tazatele nárok na příspěvek na bydlení nevznikl, protože 30 % jejich rozhodného příjmu (5 457 Kč) jednak plně uhradí jejich náklady na bydlení a zároveň je tato částka vyšší než normativní náklady na bydlení pro dvě osoby v družstevním bytě v obci s počtem obyvatel do 10 tisíc.

*Mám dvě dcery a bydlíme v podnájmu. Trvalý pobyt máme u rodičů. Mám nárok na příspěvek na bydlení?
Klárka

Podnájemní smlouva nezakládá nárok na příspěvek na bydlení (nárok má pouze nájemce nebo vlastník bytu). Pokud by byly příjmy rodiny tak nízké, že by rodina byla uznána za osoby v hmotné nouzi, pak by bylo možné jejich náklady na bydlení zohlednit v dávce pomoci v hmotné nouzi.

*Mám nárok na příspěvek na bydlení, když mám trvalé bydliště v České Lípě a pracovat bych měla v Ústeckém kraji, kde bych i občas přespala u známé? Vzniká mi tím nárok?
Jana Procházková

Z dotazu není zřejmé, o jaký nárok tazatelce jde, zda o nárok vázající se k bytu, kde má trvalý pobyt nebo o nárok k bytu, kde bude „občas přespávat“.
Obecně platí, že o příspěvek na bydlení může požádat nájemce nebo vlastník bytu, ve kterém je trvale hlášen a jako společně posuzované osoby se berou všechny osoby hlášené v daném bytě k trvalému pobytu. Tzn., pokud by tazatelka byla nájemcem nebo majitelem bytu v České Lípě, a byla v něm trvale hlášena a splňovala by další podmínky dané zákonem, tak na tento byt by mohla žádat o příspěvek na bydlení. K bytu, kde bude „občas přespávat“ se žádný nárok na příspěvek na bydlení vázat nemůže.

*Jsem ve starobním důchodu a měsíčně mám 10 173 Kč. Jsem 11 let rozvedená, bydlím v bytě, který je v osobním vlastnictví a do dnešního dne, nebyl soud schopen vyřešit spor s mým bývalým manželem v majetkoprávním řízení. Od 1. 9. 2010 platím měsíčně zálohy na náklady spojené s bydlením 6 268 Kč. K tomu elektřina 800 Kč, plyn 190 Kč , ČT poplatek 135 Kč, internet 350 Kč a telefon 350 Kč. Internet potřebuji pro kontakt se světem a mobil pro kontakt s dětmi a lékařem. Můj zdravotní stav je špatný. K tomu všemu mám ještě důchodové připojištění ve výši 2162 Kč, které mi končí příští rok. Náklady spojené s bydlením (nájem,teplo,voda elektřina,plyn) jsou ve výši 7 393 Kč.
Alena B., Frýdek-Místek

Z dotazu není zřejmé, jaký je právní vztah tazatelky k bytu a kolik osob je v bytě trvale hlášeno (pouze tazatelka nebo i bývalý manžel).
Pokud by byla vlastníkem či nájemcem daného bytu a byla v něm trvale hlášena pouze ona, tak by ji za daných okolností nárok na příspěvek na bydlení vznikl. Pokud by byl v bytě hlášen i bývalý manžel, posuzoval by se v rozhodném příjmu i jeho příjem.
Pokud tazatelka není nájemcem či vlastníkem daného bytu, nárok na příspěvek na bydlení ji nevzniká. Pak lze doporučit, aby se tazatelka obrátila na místně příslušný orgán pomoci v hmotné nouzi (Odbor sociální péče na Magistrátu města Frýdku-Místku), zda by splňovala podmínky pro některou z dávek pomoci v hmotné nouzi.

*Mám dva dotazy. Co musím doložit k žádosti o příspěvek, když jsem OSVČ? A může získat příspěvek i moje matka, která žije sama a je v důchodu? A co ona musí doložit k žádosti o příspěvek?
M. Řezáčová, Strakonice

O příspěvek na bydlení může žádat nájemce nebo majitel bytu, bez ohledu na to jaký má zdroj příjmů.
Žadatel o příspěvek na bydlení musí o dávku požádat na příslušném formuláři MPSV („Žádost o příspěvek na bydlení“). Na tomto formuláři je přesně popsáno, co je k žádosti potřeba doložit. Obecně jde o doklady potřebné k ověření totožnosti všech společně posuzovaných osob, doklady o výši jejich čtvrtletních příjmů, doklad o tom, že byt je užíván na základě nájemní smlouvy nebo na základě vlastnictví k nemovitosti a doklad o výši nákladů na bydlení.
Za příjem ze samostatné výdělečné činnosti se považuje měsíční průměr z předcházejícího kalendářního roku, který se zpravidla zjišťuje z daňového přiznání (nejméně však částka odpovídající 50% průměrné měsíční mzdy v národním hospodářství).

*Jsem na mateřské dovolené s dvěma dětmi a platím hypotéku. Přítel vydělává 10 000 korun hrubého. Mám nárok?
Čtenářka z Prahy

Z dotazu není možné stanovit rozhodný příjem celé domácnosti a nelze tedy určit, zda by rodina měla či neměla nárok na příspěvek na bydlení. Obecně lze jen upozornit na to, že splátky na hypotéku se do nákladů na bydlení nezapočítávají.

*Můj syn nedávno přišel o práci , ale protože nemá v kuse odpracovaný rok, nedostal na pracovním úřadě podporu. Bydlí v garsonce , kde je hlášen s otcem. Ten ale již dlouho žije u přítelkyně , takže syn celý nájem hradí sám. Má nějakou šanci získat alespoň příspěvek na bydlení , nebo vůbec nějakou finanční pomoc ?
Čtenářka L.

Z dotazu nevyplývá, kdo je nájemcem nebo majitelem zmiňované garsonky (zda otec či syn, případně jiná osoba). Nelze tedy odpovědět na dotaz, na co má nárok syn. Obecně platí, že o příspěvek na bydlení může požádat nájemce nebo majitel bytu a za společně posuzované osoby se berou všechny osoby, které jsou v bytě hlášeny k trvalému pobytu.
Pokud by byl nájemcem nebo majitelem garsonky syn a jeho otec by prokazatelně minimálně po dobu 3 měsíců byt neužíval, mohl by otce úřad práce (na základě žádosti) vyloučit z okruhu společně posuzovaných osob.

*Jsem matka samoživitelka a bydlím v podnájmu, za který platím 8 000 Kč. Starám se o dvě děti ve věku 7 a 11 let. Bydlíme v Blansku. Doposud jsem byla vedena na Úřadu práce .Ve svém novém zaměstnání, kde pracuji teprve něco málo přes měsíc, mám 15 000 korun čistého. Mám nárok na příspěvek na bydlení?
Jana Š.Blansko

Podnájemní smlouva nezakládá nárok na příspěvek na bydlení (nárok má pouze nájemce nebo vlastník bytu), v tomto případě nemá tedy tazatelka na příspěvek na bydlení nárok.

*Žijeme s dcerkou 2 osoby a jsem na mateřské s příjmem 7600 Kč. Poplatky a nájem družstevního bytu spolu dle SIPO mi činí 6300 Kč. Dle návodu v Blesku bych mohla dostat 4020 Kč. Když jsem žádala na sociálním odboru v Teplicích, tak jsem byla odmítnuta, že nemohu doložit 3 platby po sobě jdoucí. Já mám zaplaceny dvě platby složenkou přes SIPO a na třetí platbu jsem si musela vypůjčit. Platbu provedl přítel ze svého účtu, a tak jsem měla všechny platby včas uhrazeny. Na otázku proč nemohu dostat příspěvek mi bylo sděleno, protože za mě platil přítel. Tato odpověď se mi zdá vzhledem k žádosti o příspěvek z důvodu chybějících prostředků nelogická.
Gabriela Sládková

Do nákladů na bydlení se skutečně započítávají pouze platby provedené žadatelem o dávku nebo osobou, která je osobou společně posuzovanou. Platby provedené jinou osobou se do nákladů uznat nemohou.
Z předloženého dotazu nelze určit, co vše zahrnuje platba SIPO a zda se do nákladů na bydlení započte celá částka, dále chybí vyčíslení případného příjmu z vyživovací povinnosti na dceru od otce.
Pokud jsou sdělené informace kompletní a vy jste nájemcem nebo majitelem družstevního bytu, můžete požádat o příspěvek na bydlení a do nákladů se vám započtou pouze vámi uhrazené náklady (za 2 měsíce). Tím samozřejmě dojde k výpočtu nižší výše dávky. V následujícím kalendářním čtvrtletí se však opět budou započítávat všechny vámi uhrazené náklady a výše dávky se přepočítá.

*Má dcera nárok na příspěvek na bydlení, když je na mateřské dovolené a bydlí s manželem a dítětem v bytě pronajatém od majitele (cizince) přes realitní kancelář?
Hana Gibasová

Příspěvek na bydlení neposuzuje, kdo je majitelem bytu a kdo jej pronajímá. O příspěvek na bydlení může požádat nájemce (nebo majitel bytu). Sleduje se tedy pouze to, zda byt je užíván na základě sepsané a platné nájemní smlouvy. Následně pak musí být splněny další podmínky dané zákonem (ohledně rozhodného příjmu a nákladů na bydlení).

*Zajímalo by mně, pokud bych měla nárok na příspěvek na bydlení, jak často by se musel předkládat příjem rodiny?
Hartmanová

U příspěvku na bydlení se rozhodný příjem zjišťuje za kalendářní čtvrtletí předcházející kalendářnímu čtvrtletí, na které se nárok na dávku uplatňuje. Tzn., příjem se dokládá každé kalendářní čtvrtletí.

*Jsem samoživitelka na mateřské dovolené a mám dceru 2,5 roku. Jsem hlášena na Praze 1, moje dcera u babičky na Praze 6. Mám nárok na příspěvek na bydlení ?
Vanda

V dotazu není uvedeno, zda je tazatelka nájemcem nebo majitelkou bytu, ve kterém je trvale hlášena, není zde popsán žádný příjem rodiny ani náklady na bydlení. Nelze tedy stanovit, zda tazatelka má či nemá na příspěvek na bydlení nárok. Obecně lze je uvést, že dcera (která je trvale hlášena u babičky) nebude započítávána do okruhu společně posuzovaných osob a pokud by v daném bytě nebyl již nikdo jiný hlášen, bude brána domácnost tazatelky jako jednočlenná (s tím pak souvisí i případný výpočet výše dávky).  

*Jsem student VŠ z města pod 100 000 obyvatel. Byt mám pronajatý, ve vlastnictví ho má město a bydlím v něm zcela sám. Můj měsíční příjem se pohybuje v průměru kolem 2000 Kč. Mám právo na příspěvek na bydlení?
Bc. Pavel Sázel

Z dotazu nevyplývá, v jaké obci tazatel žije (údaj pod 100 000 obyvatel zahrnuje 3 kategorie obcí). Dále není zřejmé, o jaký příjem tazatele se jedná a zda jsou uplatněny všechny právní nároky, zejména na příjmy v rámci plnění vyživovací povinnosti od obou rodičů podle zákona o rodině. Nejsou uvedeny ani náklady na bydlení a ani to, kdo je hradí. Nelze tedy určit, zda tazatel má či nemá nárok na příspěvek na bydlení.

*Jsem starobní důchodkyně a můj důchod je 8527 Kč. Mám byt 3+1 v OV. Platím celkově inkaso SIPO 4180 Kč, což je za elektřinu, plyn, rozhlas a ČT. Dále měsíční poplatek za užívání bytu 1330 Kč, v tom je fond oprav, vodné a stočné. Bydlí u mě přítel, který je ovšem bez práce na ÚP a pobírá dávku 2051 Kč/m. Dále platím za odpad 2 x 400 Kč - roční poplatek a měsíčně ještě za používání O2 tria 1388 Kč a moc mě toho z toho důchodečku nezbývá. Mám nárok na příspěvek?A co bych vše k tomu případně potřebovala?
Libuše Z., Hořovice

Jako majitelka bytu by tazatelka mohla mít nárok na příspěvek na bydlení. Z dotazu však nevyplývá, zda je přítel tazatelky hlášen v bytě k trvalému pobytu.
Pokud ne, bude se za rozhodný příjem posuzovat pouze její důchod, ale uznatelné náklady na bydlení a výpočet dávky se bude vztahovat pouze k jedné osobě (nelze tedy započítávat např. 2x poplatek za odpad). Pokud je její přítel hlášen v bytě k trvalému pobytu bude do rozhodného příjmu započítávána i jeho podpora v nezaměstnanosti.
Do nákladů na bydlení však nelze započítat platby za rozhlas a ČT ani používání O2 trio.
Paní Libuše by měla navštívit příslušný odbor místně příslušného úřadu práce. K podání žádosti o příspěvek na bydlení je nutné vyplnit formulář Žádost o příspěvek na bydlení. Na tomto formuláři je přesně popsáno, co je k žádosti potřeba doložit. Obecně jde o doklady potřebné k ověření totožnosti všech společně posuzovaných osob, doklady o výši jejich čtvrtletních příjmů, doklad o tom, že byt je užíván základě vlastnictví k nemovitosti a doklad o výši nákladů na bydlení.

*Zajímá mě, zda člověk, který má uzavřenu podnájemní smlouvu, nikoliv nájemní, může také získat příspěvek na bydlení. Mám pronajatý byt, ve kterém jsem i se synem hlášená k trvalému pobytu. Já mám částečný invalidní důchod 2500 Kč, dále pobírám příspěvek na péči o osobu blízkou 3000 Kč (na syna), dále 2780 Kč jako příspěvek na dítě, navýšený kvůli jeho zdravotnímu stavu a do životního minima mi sociální odbor doplácí 810 Kč. Nájem (resp. podnájem) hradím ve výši 8 000 Kč každý měsíc nájemci bytu. Má žádost o schválení příspěvku na bydlení byla opakovaně zamítnuta, protože nemám nájemní ale podnájemní smlouvu. Žádný příspěvek na bydlení tedy nepobírám, ale přesto při posuzování žádosti o doplatek životního minima ve výši 810 Kč sociální odbor zkoumá, zda mám zaplacený nájem. Přitom po zaplacení nájmu mi na obživu, ošacení a další potřeby moje i syna zbývá 1000 Kč na měsíc. Abych obdržela příspěvek na doplacení životního minima ve výši 810 Kč, musím každý měsíc dokládat zaplacení podnájmu, to sociální odbor zajímá, z čeho se synem budeme žít se sociální pracovníci nezeptali ani jednou. Existuje nějaká výjimka ze zákona ohledně příspěvku na bydlení?
Marcela B.

Podnájemní smlouva nezakládá nárok na příspěvek na bydlení (nárok má pouze nájemce nebo vlastník bytu), takže úřad práce postupuje v daném případě správně. Pokud by byly příjmy rodiny tak nízké, že by rodina byla uznána za osoby v hmotné nouzi, pak by bylo možné jejich náklady na bydlení zohlednit v dávce pomoci v hmotné nouzi, a to v doplatku na bydlení.

*Bydlím sama s 3letou dcerou v Příbrami na ubytovně, mám pouze smlouvu o ubytování. Jeden rok tam mám trvalé bydliště. Platím 6250 Kč nájem, 922 Kč SIPO. Příjem mám 8300 Kč plat + 4000 Kč výživné + 500 Kč přídavek na dítě.
Andrea, Příbram

Smlouva o ubytování nezakládá nárok na příspěvek na bydlení. Nárok má pouze nájemce nebo vlastník bytu, přičemž za nájemce bytu se považuje i nájemce  obytné místnosti v zařízení určeném k trvalému bydlení (který má uzavřenou nájemní smlouvou mezi pronajímatelem a nájemcem na danou obytnou místnost).

*Jsem nezaměstnaná, na podporu už nemám nárok. Bydlím v podnájmu a trvalé bydliště mám hlášené na obecním úřadu. Mám na něco nárok?
Marie, Mnichovice

Podnájemní smlouva nezakládá nárok na příspěvek na bydlení (nárok má pouze nájemce nebo vlastník bytu). Pokud by byly příjmy osoby tak nízké, že by byla uznána za osobu v hmotné nouzi, pak by bylo možné její (neuvedené) náklady na bydlení zohlednit v dávce pomoci v hmotné nouzi, ale vše by záleželo na prošetření konkrétní situace tazatelky a na rozhodnutí orgánu pomoci v hmotné nouzi.