Smyslem plánu je zpřísnit postoj vůči finančním společnostem na Wall Street, které se loni dostaly do existenčních problémů a řadě z nich musel pomoci stát. Navrhované opatření má mimo jiné zabránit tomu, aby si šéfové těchto firem státní pomoc rozdělili na prémiích nebo ji použili na výplatu dividend.

"Jestliže vám pomáhají daňoví poplatníci, pak máte určitou zodpovědnost a nemůžete si žít na vysoké noze," řekl v úterý Obama v rozhovoru na televizní stanici NBC.

Zdroj blízký americké vládě řekl, že chystaná omezení se budou vztahovat pouze na velké firmy, které se potýkají s problémy a v budoucnu se jim dostane mimořádné pomoci. Zdravé banky, kterým vládá dodává kapitál, budou mít volnější pravidla.

Plán podle zdroje také předpokládá, že pokud některá z firem, která dostává státní pomoc podle nově stanovených pravidel, bude chtít šéfům vyplatit více peněz než půl milionu dolarů ročně, může tak moci učinit pouze ve formě akcií. Takové akcie ale nebude možné prodat ani jinak zpeněžit dříve, než firma poskytnutou státní pomoc vrátí.

Prezident a členové Kongresu zvažují několik návrhů, jak omezit platy manažerů. Je to i jedna z podmínek pro čerpání prostředků ze státní pomoci v objemu 700 miliard dolarů určené pro finanční sektor.

Banky a další finanční instituce, kterým stát pomáhá zvýšit kapitál, ale jinak jsou považovány za zdravé, se při stanovení platů manažerů nemusejí řídit limitem 500 000 dolarů a omezením při udělování akciových opcí, musí ale výši platů zveřejnit a návrh předložit akcionářům, aby se k němu v nezávazném hlasování vyjádřili.