Finanční predátoři jsou v Česku stále aktivní. Využívají především lidí, kteří jsou na okraji společnosti nebo jsou cizinci a nemají adekvátní možnosti se těmto praktikám bránit. Dokázal to případ paní Oksany, která napsala do Finanční poradny, kde bylo možné pokládat otázky na téma nevýhodných půjček a neseriózních nebankovních společností.

Manžel Oksany si půjčil pět tisíc korun, které nezvládá splácet. A věřitel jim začal vyhrožovat a paní Oksana neví, jak má celou situaci řešit. „Váš manžel je bohužel jeden z mnoha smutných případů klientů, kteří využijí půjčky u takovýchto neseriózních společností,“ odpovídá k případu Veronika Benešová, manažerka nezajištěných úvěrů v České spořitelně.

Podle ní je nutné obrátit se na Policii ČR. „Pokud budete potřebovat poradit, pak vám doporučuji navštívit Poradnu při finanční tísni. Jedná se o neziskovou společnost, která v tomto oboru bezplatně radí již několik let, a pracují zde specialisté. Česká spořitelna je zakládajícím členem této poradny a poradnu finančně podporuje. Kontakty naleznete na stránkách poradny,“ dodává.

Odbornice také radí vyhnout se komerčním oddlužovacím agenturám. Řada z nich totiž nepodniká seriózně, vyžaduje vysoké platby fakticky za nic a může situaci klienta ještě výrazně zhoršit.

Pracovníci nebankovních firem se také kromě vyhrožování mohou uchýlit k dalším pochybným praktikám. Budou vás žádat o podepsání například směnek s neexistujícími dluhy. 

Popřípadě se mohou i vydávat za exekutory. Je proto nutné být poučen o svých právech. Nenechte si vyhrožovat a okamžitě kontaktujte policii. V případě, že na vás neprobíhá exekuce a „údajný exekutor“ se vám neprokázal exekutorským průkazem nebo máte pochybnosti o jeho pravosti, tak okamžitě zavolejte policii a seznamte ji s touto skutečností.  V případě, že vymahači zjistí, že jste jako dlužník informován o svých právech, pak nemohou zneužít vaší neznalosti, a například s vymáháním nejrůznějších „vícenákladů“ při půjčce okamžitě skončí. 

Případ paní Oksany a jejího manžela každopádně dokazuje, že na českém trhu je stále spousta pochybných společností, které využívají lidské tísně a možná se také dopouštějí lichvy. Nedovolme jim, aby nás okrádali.

Rádi byste se dozvěděli více rad a tipů, jak nenaletět podvodníkům? Čtěte zde.