Od prvního prosince loňského roku vstoupil v účinnost nový zákon o spotřebitelském úvěru. Jeho cílem je výrazně zpřehlednit a zlepšit situaci na trhu se spotřebitelskými úvěry, na kterém se kromě bank pohybují i různé nebankovní, často predátorské finanční společnosti. Podle údajů České národní banky mohlo úvěry poskytovat až 50 tisíc subjektů.

Pojďme se podívat, jaké změny tento zákon přináší:

Konec rozhodčích doložek

Nejvýznamnější změnou pro spotřebitele je konec rozhodčích doložek. S přijetím zákona o spotřebitelském úvěru byl také novelizován zákon rozhodčím řízení, který je od prvního prosince zakázal sjednávat mezi podnikatelem a spotřebitelem. Rozhodčí doložky totiž v minulosti sloužily jako nástroj predátorských společností, které si v případě sporů prostřednictvím spřízněného rozhodce zajistily rozhodnutí ve svůj prospěch. Pokud úvěrová společnost neupravila smlouvy a rozhodčí doložka je stále ve smlouvě uvedená, tak neplatí. Rozhodce může rozhodnout o čemkoli, vy se tím nemusíte řídit a v tomto případě vás také ochrání finanční arbitr.

Omezení sankcí

Máte problémy se splácením? Pak jsou sankce omezeny k vaší ochraně. Věřitel vám může naúčtovat pouze poplatek ve výši účelně vynaložených nákladů, které vznikly s prodlením splátek. V případě, že by byl poplatek vyšší, pak se jedná o smluvní pokutu, která může maximálně dosáhnout 0,1 procenta denně z částky po splatnosti.

Příklad: pokud budete dlužit 1 000 korun 30 dnů, pak může být výše smluvní pokuty maximálně 30 korun. Zákon také stanoví maximální výši smluvních pokut ve výši 50 procent z poskytnuté výše úvěru, nejvýše však 200 000 korun.

Autor: Profimedia

Kolik zaplatíte z úvěru ve výši 10 000 korun
Zbývá vám splatit 10 tisíc z úvěru. Pokud úvěr předčasně splatíte, pak zaplatíte maximálně jedno procento z této částky, tedy maximálně 100 korun. V minulosti, když tento ukazatel nebyl regulován, jste mohli zaplatit i více než desetinásobek – záleželo na libovůli poskytovatele půjček, jaké sankce si určil.

Hodnocené bonity

Další výraznou změnou je, že úvěrová společnost musí správně posoudit vaši úvěruschopnost, tj. schopnost úvěr řádně splácet. Pokud nedojde k dostatečnému hodnocení vaší bonity, tedy schopnosti splácet váš úvěr, pak můžete zpochybnit posouzení úvěruschopnosti a věřitel za to může nést sankce.

Poplatky za uzavření smlouvy

Žádá po vás poskytovatel úvěrů finanční částku – odměnu, ještě před uzavřením smlouvy od úvěru? Pak na to podle nového zákona také nemá právo.

Registrace a zkouška

Od přijetí zákona také nastává 18měsíční přechodné období, ve kterém budou muset poskytovatelé úvěru získat licenci u České národní banky. V současné době je však registrováno přibližně 110 subjektů. K registraci je nutné složit také kauci. Poradci, kteří chtějí poskytovat spotřebitelské úvěry, také do tohoto období musejí sloužit poměrně náročnou zkoušku.

Zákon se snaží regulovat trh spotřebitelských úvěrů, ale ne všechny společnosti ho dodržují. Zajímejte se proto, od koho si peníze půjčujete. “Bohužel nás nepřekvapilo, že některé subjekty stále zákon a pravidla obcházejí. Hodnotíme kladně, že ČNB se snaží občany chránit, ale bohužel nedodržování rozhodčí doložky nejde od 1. 12. 2016 sjednávat ve smlouvách mezi podnikatelem a spotřebitelem.
zákonů je takovým českým národním sportem a navíc zákony nemůžou myslet a konat za lidi,” říká Veronika Benešová, manažerka úvěrových produktů České spořitelny. “Smutné je, že na to doplácí kolikrát i naši klienti. Proto se snažíme čím dál více zlepšovat základní znalosti z oblasti finanční gramotnosti a proto také našim klientům, kromě klasické bankovní půjčky, nabízíme nově i řešení pro malé půjčky - Peníze na klik. Nechceme dopustit, aby naši klienti se stali obětí těchto neseriózních podnikatelských praktik,” dodává. 

Rádi byste se dozvěděli další užitečné rady a tipy, jak naložit se svými financemi a jak nenaletět podvodníkům? Čtěte zde