Skoro zapomenutou tradicí je pálení starých košťat, to aby se duch koštěte mohl uvolnit a znovu se usadit v koštěti novém, předpovídání budoucnosti z plamenů, ve kterých je možné zahlédnout poselství od těch na druhém břehu. 

Další, tentokrát stále živou tradicí, je návštěva hřbitovů. Tam klademe, aniž bychom si to uvědomovali,  obětiny našim předkům, jako jsou květiny a věnce (symbol věčného kola času) a zapalujeme lampy, či svíčky. Tenhle zvyk k nám přinesli Germáni, právě oni kladli na hroby svých mrtvých květiny a vzdávali jim tak hold. Paradoxně tedy právě tenhle cituplný zvyk přinesli do Čech válečníci.

Smrt lidi fascinuje, co si uvědomili její existenci, pořád hledají cesty, jak se s ní smířit, vyrovnat, jak zmírnit bolest a stesk po těch, kteří zemřeli. Hledají cesty, jak zůstat ve spojení, jak nahlédnout do zásvětí. Smrt se nám ovšem ještě přechytračit nepodařilo a tak se s ní musíme smířit jako s něčím, co přichází stejně přirozeně, jako přicházejí roční období. Končící podzim nám ostatně sklonek v života v mnohém připomíná.


Dušičkový oltář pohanské čarodějnice
Autor: internet

V kole roku je to čas zásadního předělu, země se halí do temnoty a hranice obou světů se v ten den prolnou. Proto duchové v toto období volně přecházejí ze světa onoho do světa zemského. Co však platí pro duchy, platí i pro nás lidi, a proto není moudré se v čase samhainu pohybovat po setmění po lukách a polích, neboť právě tam jsou místa, kde se ony brány světů otevírají a mohlo by se stát, že nějakou projdete. Potom se ocitnete se v místech, kam by jste rozhodně dobrovolně odejít nechtěli. 

Doba samhainová se sebou přináší zvyk prostírání pro duše našich předků. Prostě 31.10. 2014 prostřete o jeden talíř navíc a dejte na něj porci. Jídlo na talíři ponechte do rána a druhý den jej zaneste pod nějaký strom.

Aby k Vám zesnulí trefili, je třeba v okně zapálit svíčku. Tu je možné vložit do vydlabané dýně jak je to dnes populární, či a to je stará tradice v naších krajích, vydlabat pro tento účel řepu. Svíčku ještě než zapálíte, polijte mlékem a následně hadříkem usušte - tak pozvete své předky k hostině.

Samhain byl Kelty začátkem nového roku, dělili totiž rok na světlou a tmavou polovinu.Ostatně, i nový den začínal nikoliv půlnocí jako u nás, ale soumrakem. A analogicky k tomu se pak nový rok začínal ne uprostřed chladného období, ale na jeho začátku. A my, možná nevědomky, jejich rozdělení svými změnami letního a zimního času také dodržujeme. 
Svět a zvyky se totiž pořád opakují, ať už chceme, nebo ne.