ONLINE CHAT
co říkáte na atopický ekzem a konopná mastička? Díky.(liduna)
Foto
Konopí má protizánětlivé účinky a může pomoci i v léčbě ekzému. Tímto se s vámi loučím a děkuji všem za otázky. Na některé se z časových důvodů nedostalo, ale mnoho užitečných informací najdete na www.bez-alergie.cz
Dobrý den, mám alergiu atopický ekzém od 4 mesiacov. Aké je riziko že bude mať alergiu moje dieťa? Mám aj astmu. Ďakujem. (Eliška)
Foto
Pokud Vaše partnerka nemá alergii žádnou, je riziko pro Vaše děti zhruba 50 %. Pokud má alergii i partnerka, je riziko až 80%.
Rada by som Vás vedela o príčinách kožných alergií. Som astmatik a mám problémy s pokožkou na rukách, ale niekedy aj na nohách, prílišné svrbenie a vodové pupence, ktoré neznesiteľne svrbia. Kožná lekárka mi dala lieky, aj krém, aj tabletky, ale opakuje sa to. Mám pocit, že s jarným a jesenným príchodom počasia intenzívnejšie ako inokedy. Snažím sa obmedziť aj určité jedlá, ale nie vždy to zaberá. Ďakujem za odpoveď a radu. Hríbiková, Banská Bystrica(Hríbiková)
Foto
Příčin kožní alergie je mnoho. Mokou to být látky, které sníte, vdechnete nebo látky, se kterými se setkáte na své kůži. Pro diagnozu je možno provest vyšetření krve, kožní testy a tzv epikutánní testy.
Dobrý den,moje dcera prodělala před několika lety černý kašel.Od té doby když začne kašlat tak má stále suchý a hlasitý kašel,kterého se obtížně a dlouho zbavuje.Málo kdy vykašlává hleny,děkuji za odpověd,hezký den(Petra)
Foto
PO prodělaném černém kašli přetrvává dráždivý kašel i mnoho měsíců. Pokud již ale uplynulo několik let, hledala bych jinou příčinu. Doporučuji podrobnější vyšetření alergologem nebo plicním lékařem.
Preliečená alergia antibiotikmi vyvolá astmu.Čo si o tom myslíte? Do akej mieri súvisí alergia s pečeňou? Respektíve v rodinách je v posl. dobe hromadný výskyt alergie, znamená, že tu zlyháva niečo iné. Pravdepodone strava, alebo nekorektné očkovanie, schválne vynechám imunitu ?(Juraj)
Foto
Časté a hlavně zbytečné podávání antibiotik v útlém věku může k rozvoji alergie nebo astmatu přispět. O vztahu jater a alergie není zatím mnoho známo. Je ale pravdou, že v játrech je mnoho "imunitních" buněk a byl popsán přenos alergie po transplantaci jater, patrně právě díky těmto buńkám. Za hromadný výskyt alergie je obviňován tzv moderní městský životní styl ve vyspělých zemích. Příkladem je Island, kde je stále nádherně čisté prostředí a bylo ztam málo alergií. Výzkum z poslední doby ale ukázal, že po přechodu k " západnímu stylu života" se tam procento alergiků vyrazně zvýšilo a to i přes to, že příroda je tam stále čistá.
Dceru (14)dráždí peří. Kýchá a špatně se jí dýchá. Je nutné jít k lékaři a brát léky, nebo se stačí styku s peřím vyhýbat? Děkuji(Kateřina)
Foto
Pokud má dcera i dechové obtíže, je vyšetření vhodné. Samozřejmě je ale také nutné se peří vyhýbat. Další postup - zda je nutná nějaké léčba i po odstranění peří z dceřina dosahu - to by měl určit lékař, který jí vyšetří.
Dobrý den, trápí mě už asi 3 roky urputný kašel. Diagnoza od lékaře je smíšené astma, užívám inhalátor Alvesco a prášky Analergin, ale moc to nepomáhá. Vždycky na chvíli je pokoj a zase začnu,moc mě to trápí a p. doktor na to "vcelku nic". Děkuji za odpověď. (anula)
Foto
Pokud i přes uvedenou léčbu máte obtíže stejné, bylo by asi vhodné léčbu změnit - navýšit dávkování nabo zkusit jiný preparát. Astma může být zhoršováno také nadměrným návratem žaludečního obsahu zpět do jícnu, což je možno přesně vyšetřit. Příčim může být pochopitelně ještě více.Zkuste se znovu s lékařem o svých obtížích poradit.
Dobrý den, je potřeba k alergologickému vyšetření doporučení od praktického lékaře? Děkuji Babánová(Babánová)
Foto
Zatím není nikde uzákoněno, že by k specialistovi bylo nutné doporučení. Záleží však ale také na alergologovi, zda ho po Vás bude chtít.
Dobrý den paní doktorko, někde jsem četla, že pokud člověk trpí alergií, že nemůže onemocnět nádorovým onemocněním... Co je na tom pravdy nebo je to spíše fáma? Děkuji vám za odpověď, s pozdravem.(Petra)
Foto
Bylo by to hezké, ale bohužel to jednoznačně prokázáno nebylo.
každě jaro začínám kýchat, rýma a teče mně z očí, trvá to až do června.Pomáhá mně CLARITIN,myslíte si, že dělám správně?Děkuji(Hanka)
Foto
Ano, užívání claritinu je při alergii správné. Možná by Vám pomohla i alergenová vakcinace, kterou by Vám mohl předepsat alergolog.
Dobrý den, dcerka (4 roky) trpí nočním kašlem, někdy extrém (dusí se až zvrací), vypozorovala jsem, že se opakuje asi poslední 3 roky vždy cca únor až duben. Může jít o alergii? Pediatr nám odmítl napsat žádanku na alergologii, prý by se bylo bývalo odrazilo v krevních testech (cca před měsícem, komplexnější,ale nebyly na základě podezření na alergii, ani v té doba asi nekašlala) - lze alergii indikovat na základě krevního testu? Děkuji Vám, Jani(Jani C)
Foto
O alergii se jednat může, ale noční kašel může být vyvolán také prostou zadní rýmou nebo zánětem a zvětšením nosní mandle. Alergii lze z krevních testů určit, ale existují i alergici, kteří mají krevní testy negativní a přesto mají alergii. Alergenů jsou tisíce a v testech všěechny postihnout nemůžeme.
Dobrý den. Beru již dlouhodobě léky na alergii: Singular, Nasonex, Xyzal. Již více než půl roku mě trápí záněty vedlejších nosních dutin a nyní mám i velmi zvýšenou kazivost zubů. Když jsem si u lékaře na ORL stěžovala na sucho v puse, řekl, že to bude infektem, který prodělávám. Nyní ale zubař přišel s teorií, že za kazivosti zubů a snad i za záněty dutin může být právě suchá sliznice způsobená dlouhodobým užíváním léků na alergii. Je to skutečně možné? Co mi může alergoložka nabídnout, aby se to zlepšilo?(Jolana)
Foto
Sucho v ústech většinou uvedené léky nevyvolávají. Pokud máte vyšší kazivost zubů a záněty dutin, bylo by možná vhodné vyšetřit, zda nemáte tzv. gastroesofageální reflux - tj. nadměrný návrat žaludečního obsahu do jícnu.
Dobry den, setkala jsem se s odbornym nazorem na potravinove alergie ve smyslu:vyradit na urcitou dobu alergen z jidelnicku a pak se k nemu lze pomalu vracet.Mam mnoho potravinovych alergii a, protoze reaguji otokem sliznic, alergeny mam opravdu z jidelnicku jiz nekolik let vyrazene. Pokud se nahodou k nekteremu dostanu, reaguji ihned otokem.Takze vyrazeni a pomaly navrat neplati?(Jitka P.)
Foto
Máte naprostou pravdu, tento postup je zcela špatný. Toleranci na některé potravinové alergeny lze navodit za přísné kontroly lékařem podáváním nejprve velmi malých a postupně se zvyšujících dávek alergenu. Po navození tolerance pacient ale musí tolerovanou dávku požívat denně. Pokud jí na nějakou dobu vysadí, dojde k porušení tolerance a nastane při opětovném požití reakce.
Dobrý den, je vhodná celerovo-ořechová pomazánka pro děti v MŠ. Vnuk /4roky/ skončil s otoky kloubů, nemohl se postavit na nožičky, a teplotou v DN v Brně. Děkuji(Vilčková Zdeňka)
Foto
Pro nealergické děti není tato pomazánka škodlivá. Pokud má ale dítě alergii na některou z uvedených potravin, může dojit k závažné reakci.
Dobry den, dceri prave zjistili ruzne venkovni alergie. Jsou ji 3 roky. Pani doktorko, je nejaka sance, ze pokud budeme dodrzovat veskera doporuceni lekaru, alergie se muze do budoucna zbavit? dekuji a hezky den. (Beata Bisek)
Foto
Alergie se většinou pacient nezbaví úplně, ale může se na dlouhou dobu odmlčet. Příznaky se mohou také s časem měnit.
Dobrý den paní doktorko, jaký je váš názor z důvodu špatné imunity na celoroční užívání léku Luivac. Beru jej bez přestání cca 2 roky a i přes tento lék mám často virózu ( skoru každý druhý měsíc). Moc děkuji za odpověď. Hezký den. Vlasta(Vlasta)
Foto
Celoroční dlouhodobé užívání Luivacu nepovažuji za vhodné, většinou je podáván v intervalech po 3 měsících. Pokud jste i při této léčbě opakovaně nemocná, bylo by asi vhodné léčbu změnit.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda může alergie způsobovat pocit cizího tělesa v krku a zvyšovat hladinu CRP? Děkuji(Petra)
Foto
Alergie hladinu CRP nezvyšuje. Pocit cizího tělesa v krku ale vyvolávat může.
Dobrý den, mám alergii na pyly trav, břízy. Můj dotaz zní, zda se musím vzdát požívání medu? Děkuji Kamila(Kamila)
Foto
Pokud jste dosud med bez obtíží požívala, vzdávat se toho nemusíte. Záleží ovšem také na tom, odkud med pochází.
Ovlivnuje masturbace alergii.(Leoša)
Foto
O vlivu masturbace na alergická onemocnění není nic známo. Ale existuje alergie na spermie a seminální tekutinu, což může být překážkou při reprodukci.Bylo také popsáno, že některé alergeny se mohou dostat do seminální tekutiny a po nechráněném styku mohou vyvolat alergickou reakci u partnerky, která je na ně přecitlivělá.
Dobrý den. Každý rok u moře se mi objeví sluneční alergie, pupínky strašně svědí. Ani krémy s vysokým faktorem nepomáhají a ještě se ani neopálím. Moc ráda bych se alespon trochu opálila a užila si klidnou dovolenou. Mužete mi poradit jestli není nějaké řešení ? Děkuji(Nataša)
Foto
Před intenzivním sluněním u moře je lepší si na slunce postupně zvykat. Doporučuji se před plánovanou cestou vystavovat slunci po intervalech, které vaše kůže bude ještě tolerovat. Tím se vaše tělo proti slunci "otuží". U moře můžete preventivně brát antihistaminikum (např. xyzal nebo aerius).
testtttttttttt(zkouška)
Foto
Začíná chat s alergoložkou