Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zbytek prázdnin v úmorných kolonách? Takhle se jim včas vyhnete!

/
  • Znáte všechny možnosti, jak se včas vyhnout kolonám?
    6. srpna 2019 ● 10:28

    Každoročně se to zdá jako špatný vtip. Dovolené jsou v plném proudu a s nimi i desítky uzavírek a objížděk, které jsou o prázdninách horší než přes rok. Jak se jim vyhnout? Přinášíme nejlepší tipy!

     Jen dálnice D1 se o prázdninách rekonstruuje na pěti již rozpracovaných úsecích, na třech z nich se navíc měří dodržování osmdesátky – hned kousek za Prahou na začátku Mirošovic, u Soutic a pak nad Velkým Meziříčím. Nesmíme zapomenout ani na opravy hned u Brna a výjezdu z Prahy. A z cesty k moři se snadno stane peklo na českých silnicích. Špuntem dopravy se můžou rovněž stát i nehody v úzkých hrdlech komunikací. Lze se uvíznutí v koloně elegantně vyhnout? Vybrali jsme sedm skvělých pomocníků a přinášíme jejich výhody a nevýhody.

    Uličku hned!

    Jakmile zjistíte, že se vytváří kolona, už při dojezdu k jejímu konci automaticky vytvářejte záchrannou uličku. Pokud jedete v levém pásu, uhýbejte vlevo, v dalších pruzích už pak doprava. Vytváření uličky až při stání je totiž pomalé, navíc je na to obvykle málo místa. Za vjezd do záchranářského koridoru, který by měl být široký minimálně tři metry, je vyměřena pokuta na místě až 2000 Kč, ve správním řízení pak až 2500 korun.

  • 1.

    Mapy Google

    Mobilní telefony se systémem Android je mají nainstalované rovnou od výrobce, ale zdarma je máte i na konkurenčním iOS od Applu. Ač fungují i offl ine, logiku má online verze se zapnutými daty, která ukazuje kolony, zdržení, uzavírky, čas dojezdu, alternativní trasy – neustále propočítávané.

     

    + Zdarma, velmi intuitivní, aktuálně reagují

     

    - Neukazují rychlostní limity

    7 tipů, jak se vyhnout kolonám
    Autor: Svět motorů

  • 2.

    Rodos

    Skvělá internetová stránka, konkrétně rodos.vsb.cz, na níž najdete nejpodrobněji zmapovaný provoz na českých dálnicích. Data jsou aktualizována dvakrát do minuty a vidíte zde i průměrné rychlosti na každém jednotlivém kilometru. Bohužel však tato stránka neexistuje jako aplikace a pro mobilní přístroje není uživatelsky úplně vstřícná.

     

    + Aktualizovaná dvakrát do minuty

     

    - Není optimalizovaná pro telefony

    7 tipů, jak se vyhnout kolonám
    Autor: Svět motorů

  • 3.

    Waze

    Aplikace je stejně jako Mapy Google zdarma, ale informace o dopravě posílají do Waze hlavně uživatelé – řidiči. Čím víc se jich zapojuje, tím přesnější je. A nabízí i tajné zkratky, které běžně využívají jen místní. Je tak potřeba zvážit, jestli ušetřená minutka stojí za objíždění krkolomnými místy s dalšími vystresovanými motoristy, co spěchají.

     

    + Vybere i místa, na která by řidič sám nepřišel

     

    - S rostoucím počtem uživatelů se objížďky zahušťují

    7 tipů, jak se vyhnout kolonám
    Autor: Svět motorů

  • 4.

    Dopravníinfo.cz

    Stránka Ředitelství silnic a dálnic, výborná hlavně pro jízdu po D1. Dopravní informace z nejfrekventovanější české dálnice jsou přehledné: Vidíte, na kterém kilometru se co stalo, jaká je zde uzavírka nebo zda se silnice neudržuje. Na dálnici jsou k dispozici i webové kamery. Najdete tu ale dopravní informace i z dalších rychlostních silnic. Nově se dá stáhnout aplikace i pro mobilní telefony.

     

    + Funguje už i pro mobily

     

    - Na rozdíl od rádia či Map Google nemluví

    7 tipů, jak se vyhnout kolonám
    Autor: Svět motorů

  • 5.

    Aktivní navigace

    Mají je značky jako Renault, BMW, Mercedes- Benz. TomTom ale funguje i jako aplikace v telefonech. Na rozdíl od Map Google a Waze není zdarma, měsíčně vyjde na 49 Kč. Zato umí výborně navádět offl ine a stažená nezabere v paměti moc místa. Verze online pak sleduje i dopravní situaci. Návštěva stránky mydrive. tomtom.com se dobře hodí i pro orientační náhled na hustotu dopravy ve městech.

     

    + Funguje plně i offline

     

    - Není zdarma

    7 tipů, jak se vyhnout kolonám
    Autor: Svět motorů

  • 6.

    Infotabule

    Cedule nad dálnicemi slouží pro informování řidičů o nehodě, koloně či stavebních pracích. Dřívější nadbytečné rady, aby řidiči jeli opatrně nebo si naladili rádio, byly po kritice ze strany motoristů odstraněny. Tabule ve městech pak ukazují dojezdy na jednotlivá místa včetně zdržení.

     

    + Upozorňují na situaci s dostatečným předstihem

     

    - Bez dopravních informací bývají vypnuté, vzniká dojem, že jsou v poruše

    7 tipů, jak se vyhnout kolonám
    Autor: Svět motorů

  • 7.

    Zelená vlna

    Nejstarší kanál o dopravě u nás: Český rozhlas bere data z mnoha zdrojů: od Policie ČR, složek integrovaného záchranného systému, správců komunikací, hydrometeorologického ústavu, úřadů nebo pořadatelů sportovních a kulturních akcí. Provoz sleduje rádio také prostřednictvím kamer, dat z telematických systémů a pohybu aut vybavených GPS. Dalšími zdroji jsou motohlídka a také řidiči volající ze silnic na bezplatnou nonstop linku 800 553 553.

     

    + Velmi komplexní mix zdrojů

     

    - Zpracování zdrojů chvíli trvá

    7 tipů, jak se vyhnout kolonám
    Autor: Svět motorů

Dnešní horoskopy