Když dojde k nehodě, jednání s pojišťovnami nemusí být vždycky idylické. „Doporučuji přenechat toto jednání profesionálům. Pojistné smlouvy a podmínky mají svůj zvláštní jazyk, na právníky si však nepřijdou. Máte-li třeba sjednáno pojištění právní ochrany u DAS, při jakémkoliv karambolu vás džunglí světa pojišťoven provede zkušený právník, který je dostupný sedm dní v týdnu, čtyřiadvacet hodin denně,“ říká Kateřina Szabó, právnička D.A.S. Rechtsschutz AG, která se zabývá pojištěním právní ochrany.

Jak se liší?

Povinné ručení - je povinné a slouží k úhradě újmy, kterou způsobíte někomu dalšímu.

Havarijní pojištění – není povinné a slouží k úhradě škody na vašem vozidle bez ohledu na to, kdo ji způsobil. Dále například k náhradě za odcizení vozidla.

Pozor na záludnosti

„Pokud způsobíte dopravní nehodu, vaše pojišťovna uhradí újmu poškozenému, a to jak na vozidle, tak na zdraví. Ze svého havarijního pojištění pak můžete požadovat náhradu škody na svém vozidle, kterou jste si sám způsobil,“ vysvětluje Kateřina Szabó.

Zároveň zdůrazňuje, že jízda bez povinného ručení se nevyplácí. „Kromě toho, že se tím dopouštíte přestupku, za který vám může být uložena vysoká pokuta, další katastrofa může nastat při nehodě. Újmu za vás sice poškozenému uhradí Česká kancelář pojistitelů, ale následně ji po vás bude vymáhat. V případě závažnější nehody, například se zraněním, se může jednat o velmi vysoké částky, jejichž splácení vás zatíží na dlouhou dobu,“ varuje Szabó.

Právní úprava povinného ručení je dána zvláštním zákonem. Naopak u havarijního pojištění je možná větší variabilita. „Proto doporučujeme pečlivě pročíst pojistnou smlouvu i podmínky. Může zde být zakotvena povinnost volat k nehodě policii i v případech, kdy tuto povinnost nemáte ze zákona. O těchto záludnostech je vždy lepší vědět dopředu,“ uzavírá Szabó.

Jak postupovat při nehodě?

✔ Kontaktujte co nejdříve svou pojišťovnu a konzultujte další postup včetně výběru asistenční služby či servisu.

✔ Nikdy nezačínejte s opravou vozidla dříve, než proběhla prohlídka poškozeného vozidla likvidátorem pojišťovny.

✔ Věnujte pozornost tomu, aby pojistná smlouva povinného ručení byla platná: včas tedy hraďte pojistné.

✔ Při uzavírání smlouvy ji pečlivě pročtěte a věnujte pozornost pojistným podmínkám.

✔ Pokud vás kdokoli kontaktuje, že jste mu způsobil provozem vozidla újmu, oznamte tuto skutečnost své pojišťovně, kde máte uzavřené povinné ručení.