Vždyť kolik dnes přezutí stojí? U malého auta vyjde kompletní výměna kolem 150 korun za kolo i méně. V této ceně je přitom zahrnuta jak samotná demontáž kola, tak i vyvážení.

Zásadním důvodem pro návštěvu servisu by mělo být především vyvážení kol. I nenáročný motorista už se dnes prohání se svou fabií sto třicet po dálnici a vyžaduje při jízdě komfort. Jenže pneumatiky se většinou neojíždějí úplně rovnoměrně. Proto je vždy při jejich sundání doporučujeme vyvážit.

Kdy přezout?

Povinnost mít na voze nasazené zimní pneumatiky končí na konci března - o přechodu na letní pneumatiky by tak měli řidiči uvažovat právě teď. Slovy odborníků se za vhodné období pro přezutí na letní pneumatiky považuje moment, kdy průměrná venkovní teplota vzroste nad sedm stupňů Celsia.  

Proč letní pneumatiky?

Letní pneumatiky jsou speciálně konstruovány tak, aby zajistily bezpečné, ekonomické a komfortní cestování v období od konce března do října. Speciálně vytvořená směs zase napomáhá tiššímu chodu a úspoře paliva.

Dvojí cesta

Zdánlivě jednoduchý proces výměny pneumatik tzv. podomácku, který je u řady spořivých motoristů oblíbený, nemusí být tou nejlepší cestou. Sice lze za služby odborníka z autoservisu zdánlivě ušetřit, ale s nejistým výsledkem. Správné vyvážení kol nelze v domácích podmínkách nasimulovat. Pokud se přece jen vydáte cestou domácího kutilství, je třeba být na vše důkladně připraven. Investice do kvalitní sady nářadí, tlakoměru a heveru je základ.

Kam se zimáky?

Samostatnou kapitolu představuje uskladnění zimních pneumatik. Ideálním místem pro uskladnění pneumatik je dobře větraná suchá místnost, kde nehrozí přímý sluneční svit. Takovým prostorem může být například suchý sklep. Praktické obaly či stojany pro domácí uložení pneumatik mohou být v tomto případě užitečným prostředkem k prodloužení trvanlivosti skladovaných pneumatik. Další možností je možnost uskladnění pneumatik ve vašem autoservisu.