Základem je být dobře informován, velmi praktické je tak sledovat před cestou dopravní zpravodajství a předpovědi počasí. Napovídají-li zprávy, že byste se mohli dostat do problémů, zvažte, zda je opravdu nutné vyrazit, o to pečlivěji, když s vámi cestují malé děti. Tak jako tak se na cestu připravte, hrozí, že vás může zbrzdit nenadálá změna počasí, havárie na vaší trase či uzavírka. Pokud se něco takového nakonec stane, zkuste zvážit i možnost návratu.

Palivo a něco na zahřátí

Řidiči, kteří pravidelně podnikají delší cesty i v zimním období, vědí, co se může hodit, když stojíte na dálnici i několik hodin: kromě funkčního vozu, který byste měli samozřejmě nechat před zimou zkontrolovat, je to v první řadě plná nádrž, něco k jídlu a pití, teplý nápoj v termosce také přijde vhod. Ti opravdu zkušení s sebou dokonce vozí baterku a deku nebo spacák! Řidiči, kteří berou pravidelně léky, by pak v každém případě měli vyrážet na jakoukoli cestu zásadně s nimi, event. s dalšími pomůckami, které vyžaduje jejich onemocnění!

Rozjet se 

V zimě se jen těžko obejdete bez škrabky na led a smetáčku na sníh, s jejichž pomocí snáz očistíte auto od vrstvy sněhu a námrazy. V nízkých teplotách se uplatní rozmrazovače skel. Ty pomohou vysvobodit přimrzlé stěrače, které určitě neodtrhávejte násilím, hrozí jejich poškození. Rozmrazovač zámků se také hodí, ale noste jej v tašce či kapse, zamrzlý ve voze vám po ránu nepomůže.

Pokud se váš vůz nechce rozjet, může být problémem baterie. Množná ale bude stačit nastartovat přes startovací kabely. Vozte je v autě, nepřekvapí vás tak potíže na cestách, ale můžete také komukoli se startováním pomoci.

Pro případ, že byste zapadli, se určitě hodí mít v kufru pytlík písku či šotoliny a lopatu. Vyjet ale mohou někdy pomoci i gumové podlážky z vozu. Řetězy jsou v některých lokalitách naprostou samozřejmostí, vozit je s sebou preventivně se ale určitě vyplatí. Musejí ovšem odpovídat typu pneumatik – odborníci na bezpečnost doporučují zkusit si je nasadit před zimou „nasucho“, abyste ve vypjaté situaci už jen snadno provedli ozkoušené pohyby.

Dobře vidět

Jedete? Vidíte opravdu dobře? Než vyrazíte, odstraňte ze všech oken sníh a námrazu, počkejte, až se zevnitř skla odmlží. Napomoci tomu může spuštění klimatizace nebo pootevření okének. Není dobrý nápad snažit se orientovat v situaci na vozovce přes malé okénko, které jste v minutě vyškrábali zevnitř i zvenčí kreditní kartou. Okna i světla vozu také očistěte od špíny, uvidíte lépe, posvítíte si dál.

Hry na cesty 

Pokud jedete s dětmi, přibalte něco pro zábavu, mějte při sobě audio pohádky, dětské písničky nebo některé z dětmi oblíbených herních zařízení, cestovních přehrávačů. Společně si můžete zahrát hry typu slovní fotbal, kdo jsem? – co jsem?, hádat, kdo první pozná interpreta písně v rádiu, počítat, kolik stejných aut, jako je to vaše, projede za cestu kolem atd. Výherce bude v cíli odměněn, cesta bude rychleji ubíhat, rozmrzelost z prodlevy oddálíte a určitě se i vy zasmějete…