O rozhodnutí soudu informoval server aktualne.cz. Muž se totiž bránil tím, že hodnota 0,06 promile alkoholu, kterou nadýchal před třemi roky při kontrole, je přirozená hladina alkoholu v krvi každého člověka, a proto policie nemusí řidiče s takovým množstvím alkoholu nutit k lékařskému vyšetření a odběru krve nebo moči. „Moje jednání není protiprávní, povinnost podrobit se vyšetření vůbec nevznikla, hodnotu 0,06 promile není možné posoudit jako důkaz o alkoholu v krvi,“ tvrdil muž.

Prorazil policejní šikany

Podle soudců nejde o projev policejní šikany. „Jakákoli naměřená hodnota vyšší než nula nasvědčuje výskytu alkoholu v organismu. Každý takový výsledek dechové zkoušky je tedy třeba považovat za pozitivní,“ stojí ve stanovisku Nejvyššího správního soudu vedeného Lenkou Matyášovou.

Právě až na základě rozboru krve by pak podle soudců mohlo dojít k podrobnému posouzení situace, tedy zda řidič alkohol skutečně pil nebo jeho přítomnost v těle mohly ovlivnit jiné okolnosti. A pokud povinnost nechat si odebrat krev odmítl splnit, porušil prý úmyslně zákon.