Podívali jsme se na to, jaké značky pocházející ze zemí, které mají tradici ve výrobě osobních aut, mají mezi svými krajany na našem území největší úspěch.

Nejoblíbenější Ital: Fiat Panda

Fiat Panda
Autor: archiv automobilky

I když má tuto zemi skoro každý zafixovánu jako místo, kde se rodí sporťáky Ferrari, Lamborghini, případně Alfa Romeo, zdaleka nejúspěšnějším výrobkem italských dělníků je z hlediska českých zákazníků minivůz Fiat Panda. Jednoduché, spolehlivé auto, které můžete mít dokonce i ve verzi 4x4, se skvěle prodává již od roku 2004, kdy se stal evropským autem roku.
Prodej v ČR: 1135 kusů
Cena: od 172 900 Kč

Nejoblíbenější Francouz: Renault Mégane

Renault Mégane
Autor: archiv automobilky

Renault Mégane, který se letos dostal na trh v nové generaci, je na českém trhu velmi úspěšný. I když by prvenství této značky někdo čekal spíše v kategorii malých vozů, kde bojuje na trhu například s evropským autem roku 2006 Renaultem Clio, díky zajímavému designu a zlepšené kvalitě si renault vede velmi dobře i v této velikostní třídě.
Prodej v ČR: 3138 kusů
Cena: od 309 900Kč

Nejoblíbenější Němec: Volkswagen Golf

Volkswagen Golf
Autor: archiv automobilky

Češi mají německá auta v oblibě a například v kategorii luxusních i sportovních vozů vládnou značky Audi i Volkswagen prodejním statistikám, nejvíce prodaných kusů ze všech automobilových výrobků této země si letos zatím připsal Volkswagen Golf. Tento vůz asi opravdu není nutné představovat. Je vlastně zakladatelem třídy rodinných hatchbacků a teď se prodává již jeho šestá generace.
Prodej v ČR: 2535 kusů
Cena: od 359 900 Kč

Nejoblíbenější Rumun: Dacia Sandero

Dacia Sandero
Autor: archiv automobilky

a malé vozy. Dacia je po Škodě další úspěšnou značkou z bývalých socialistických zemí. Po hranatém loganu přišel vloni na trh i zakulacený hatchback Sandero. Ani tento vůz neoplývá moderními technologiemi, přesto však díky nízké ceně a příjemným jízdním vlastnostem oslovil poměrně hodně zákazníků v ČR.
Prodej v ČR: 704 kusů
Cena: od 179 900 Kč

Nejoblíbenější Švéd: Volvo XC 60

Volvo XC 60
Autor: archiv automobilky

Volvo dříve znali lidé jako tradičního výrobce sedanů a kombíků. |Teď se situace mění. Nejúspěšnějšími švédskými automobily, které se prodávají na našem trhu, jsou teď poloterénní automobily. Velké SUV XC 90 na pozici nejprodávanějšího volva vystřídalo menší a modernější 60. Lidem se kromě tvarů líbí i to, že ve městě dokáže samo zastavit v případě hrozící kolize.
Prodej v ČR: 438 kusů
Cena: od 958 000 Kč

Nejoblíbenější Japonec: Toyota Yaris

Toyota Yaris
Autor: archiv automobilky

a malé vozy. Japonsko se před několika desetiletími proslavilo jako výrobce kvalitních rodinných vozů, jako například Toyota Corolla. Teď se zase nejvíce spojuje s hybridními automobily jako například Toyota Prius. U nás je však nejprodávanějším japonským vozem současné doby malá Toyota Yaris. Lidem se líbí její tvary a neodrazuje je ani digitální displej uprostřed palubní desky namísto obvyklých »budíků«.
Prodej v ČR: 1654 kusů
Cena: od 259 900 Kč

Nejoblíbenější Korejec: Kia Cee´d

Kia Ceed
Autor: archiv automobilky

Automobilky Chevrolet, Hyundai a Kia stále dobře prodávají na našem trhu minivozítka, jako je Spark či Kia Picanto, přesto je v ČR nejúspěšnějším automobilem s logem náležejícím korejskému výrobci příslušník nižší střední třídy Kia Cee´d. Určitě mu však hodně pomáhá skutečnost, že se nedováží z Koreje, ale vyrábí se ve slovenské Žilině.
Prodej v ČR: 3621 kusů
Cena: od 254 980 Kč