Ale nevěřte kamarádům v hospodě, že jim to vyšlo! Jednoduchý test totiž ukázal, že prakticky po žádném jídle, léku, nebo nealkoholickém pivu prostě nenadýcháte. A policie to dobře ví…

Výmluvy šoférů bývají často více než kuriózní. „Setkal jsem se před časem i s řidičem, který tvrdil, že je opilý, protože když převrátil automobil na střechu, natekla mu kapalina ze stěračů přímo do úst,“ řekl Blesku Rostislav Sůva z jihlavského dopravního inspektorátu.

Blesk.cz ve spolupráci s jihlavskými dopravními policisty sestavil seznam deseti nejčastějších výmluv na výskyt alkoholu v dechu řidiče. A otestoval je!

„Řidiči se nejčastěji v takových případech vymlouvají, že před jízdou snědli makové buchty, rumové pralinky, hašlerky, čokoládovou oplatku Margot. Vymlouvají se rovněž na nejrůznější domácí kompoty, pastilky a sirupy proti kašli, ústní vodu, nealkoholická piva a různé zákusky,“ bilancovala mluvčí jihlavských policistů Jana Kroutilová.

Reportér Blesku pod dohledem policie vyzkoušel na vlastní kůži, kolik nadýchá po zkonzumování potravin a přípravků obsahujících alkohol
Autor: Jiří Čada

Blesk.cz v pondělí tyto údajné původce alkoholu v dechu řidičů nakoupil a pod dohledem policistů otestoval dechovou zkouškou přesně kalibrovaným přístrojem. „Každá dechová zkouška se u řidiče provádí vždy tři minuty po vykouření poslední cigarety nebo patnáct minut po ukončení požití přiznaného alkoholu. Pak se případně zkouška znovu opakuje po dalších pěti minutách,“ vysvětlil Blesku Rostislav Sůva. Blesk.cz si pravidla pokusu ještě zpřísnil, přesto veškeré testované zboží ukázalo, že si řidiči vymýšlejí a rozhodně měli v hospodě nebo doma něco jiného než třeba makové buchty!

Jedině ústní deodorant i po pěti minutách vykazovala stopy alkohol v dechu, po několika dalších minutách ale zmizí i poslední zbytky a přístroj by byl znovu na nule!

Kolik promile a po čem nadýcháte:

Výrobek Hned po konzumaci 5 minut po konzumaci
Kompot (třešňový a  jablečný) 0,00 promile 0,00 promile
Hašlerky 0,00 promile 0,00 promile    
Pastilky na kašel Neoangin 0,00 promile 0,00 promile    
Naelko pivo Bernard 0,10 promile 0,00 promile    
Likérové špičky 0,09 promile 0,00 promile    
Maková buchta 0,18 promile 0,00 promile    
Čokoládová tyčinka Margot 0,59 promile 0,00 promile    
Pralinky rumové (2 kusy) 1,01 promile 0,00 promile    
Kapky na kašel Bromhexin (23 kapek) 1,62 promile 0,00 promile    
Ústní deodorant Abdent 5,59 promile 0,16 promile