Nový občanský zákoník ukládá obecnou povinnost prevence. Co to znamená? Že každý si musí počínat tak, aby nedošlo k újmě na zdraví, životě ani vlastnictví jiného. A právě z toho vycházejí i jednotlivé návštěvní řády. Často je v nich zmíněno, že provozovatel nenese odpovědnost za poranění a úrazy, které si návštěvník způsobí vlastní neopatrností nebo nedodržením návštěvního řádu.

V praxi i kvůli případné náhradě škody je ale podstatné odlišit situace, kdy došlo ke zranění neopatrností návštěvníka, a kdy naopak chybou nebo nedbalostí provozovatele či jeho zaměstnanců.

Neposloucháte pokyny personálu a řádíte na skluzavce jako zběsilí? Tak na nějaké odškodnění zapomeňte. „Jestliže návštěvník poruší pokyny personálu, na informačních tabulích či v návštěvním řádu a způsobí si z tohoto důvodu zranění, provozovatel za tento úraz odpovědný nebude,“ říká právník Petr Novák.

Příklad: Jedná se o situace, kdy návštěvník pojede přes zákaz na tobogánu hlavou dolů, vstoupí na atrakci, i když pro to nesplňuje předpoklady (především nedostatečná výška), poruší zákaz vstupu na uzavřenou skluzavku apod.

Jiná situace ovšem nastane, pokud k úrazu návštěvníka koupaliště dojde v důsledku porušení norem ze strany provozovatele či chybou jeho zaměstnance, nejčastěji plavčíka. „V soudní judikatuře je možné najít případy, kdy právě zanedbáním povinností ze strany plavčíka došlo k velmi vážným úrazům návštěvníků,“ popisuje právník.

Příklady: Návštěvník aquaparku se začal topit. Protože ale plavčík neprováděl náležitý dozor u bazénu, tak se postiženého vydal zachraňovat až po několika minutách. To v důsledku způsobilo závažné poškození zdraví tohoto návštěvníka. V jiném případu si muž zlomil obě nohy, když při sjetí tobogánu dopadl do bazénku, který v daný okamžik nebyl dostatečně napuštěný vodou. Na vině byl opět nedostatečný dohled plavčíka, za což byl dokonce odsouzen v trestním řízení. V obou případech můžou poškození za tyto úrazy vymáhat odškodnění, zejména náhradu škody na zdraví, která může dosahovat poměrně závratných částek.

Vykradl vám zloděj skříňku na koupališti a vedení se tváří, že se ho to netýká? Týká!

Odpovědnosti za uložené věci zamčené ve skříňce se totiž zbavit nemůže. „Na základě rozhodnutí jednoho z odvolacích soudů bylo stanoveno, že odpovědnost za škodu na vnesených nebo odložených věcech se vztahuje i na provozovatele koupaliště, kde návštěvníci odkládají věci do skříněk, které jsou k tomu určeny,“ vysvětluje právník Petr Novák. Podle argumentace soudu musí mít návštěvníci jistotu, že o jejich odložené věci na vyhrazeném místě bude řádně postaráno. 

Nový občanský zákoník mluví jasně. Pokud je s provozováním nějaké činnosti zpravidla spojeno odkládání věcí a věc byla odložena na místě k tomu určeném nebo obvyklém, tak má provozovatel povinnost nahradit poškození, ztrátu nebo zničení takové věci. 

Zmizely vám věci ze zamčené skříňky? Své právo na náhradu škody musíte u provozovatele uplatnit bez zbytečného odkladu, nejpozději ovšem do 15 dnů. Když to v dané lhůtě nestihnete, může s tím provozovatel aquaparku argumentovat u soudu a vy ho prohrajete.

Tipy: Ztrátu věcí nahlašte provozovateli hned a vyžádejte si potvrzení o nahlášení události. Tak totiž nemůže později provozovatel celou událost popřít a vám zůstane zachovaná lhůta na reklamaci.

Také je vhodné rovnou vyčíslit škodu, například uvést cenu ukradeného oblečení a následně ji doložit účtenkami nebo jinými doklady – třeba výpisem z účtu.

Pokud byste ale »prošvihli« patnáctidenní lhůtu na uplatnění nároku na náhradu škody, mohl by po jejím uplynutí provozovatel v rámci případného soudního řízení namítnout, že právo nebylo uplatněno včas, a tím by ve sporu uspěl.

Čistotu vody kontrolují hygienici

Je v bazénu špinavá voda plná nedopalků? Bojíte se vlézt do sprch, že se v nich spíš ušpiníte než očistíte?

Svou stížnost kromě provozovatele můžete adresovat i okresní nebo krajské hygienické stanici. „Provozovatelé koupališť a aquaparků musí dodržovat mnoho různých právních norem upravujících nejen samotnou bezpečnost, ale i dodržování hygieny a kvality vody,“ popisuje právník Novák. Jednou z nich je i vyhláška o stanovení hygienických požadavků na koupaliště.

Státní dozor nad dodržováním povinností stanovených předpisy k ochraně veřejného zdraví provádí hygienické stanice. „Návštěvníci se tedy v případě pochybností o dostatečné hygieně na daném koupališti mohou obrátit na pracovníky hygienické stanice,“ radí právník.