Libímu byla nedlouho po převozu do Spojených států diagnostikována rakovina jater v pokročilém stádiu. Jeho právník Bernard Kleinman uvedl, že zdravotní stav klienta se za poslední měsíc výrazně zhoršil. Padesátiletý Libyjec zemřel v nemocnici poblíž New Yorku. Kleinman odmítl sdělit další podrobnosti o úmrtí.

Právě kvůli zdravotnímu stavu zadrženého Libyjce se objevily spekulace, zda vůbec bude moci být souzen. Federální soudce ale již dříve stanovil, že 12. ledna začne výběr poroty v jeho procesu. Před soudem měl Libí stanout ještě s dalšími dvěma podezřelými z bombových útoků, jedním Egypťanem a jedním občanem Saúdské Arábie. Libyjec vždy tvrdil, že je nevinný.

Libí se narodil v Libyi, ale žil také v Súdánu a Británii, kde získal politický azyl. Pro Al-Káidu pracoval jako počítačový odborník a teroristé ho pro jeho fyzickou podobnost používali jako dvojníka bývalého vůdce Al-Káidy Usámy bin Ládina. V Tripolisu ho americké komando zajalo v říjnu 2013, když parkoval před svým domem po návratu z ranních modliteb. Následně ho agenti vyslýchali na palubě americké válečné lodi a posléze ho převezli do vazby v New Yorku. Na jeho dopadení Američané vypsali odměnu pět milionů dolarů (přes 110 milionů Kč).

Libího manželka dnes agentuře AP řekla, že jeho zdravotní stav (Libí trpěl mimo jiné žloutenkou typu C) se zhoršil kvůli špatnému zacházení. "Obviňuji americkou vládu z únosu, špatného zacházení a zabití nevinného muže. Nic neudělal," uvedla. Před třemi týdny prý její muž podstoupil operaci jater, na nějakou dobu upadl do komatu a kvůli brzkému převozu z nemocnice se u něj objevily komplikace. Naposledy s ním mluvila tento týden ve čtvrtek. "Jeho hlas byl slabý a byl ve velmi špatném stavu," řekla. V pátek ho převezli opět do nemocnice, byl napojen na dýchací přístroj a nedlouho poté zemřel.