Výlet podle agentury AFP organizovala jedna z hlavních organizací izraelské levice ve spolupráci s arabskými a izraelskými úřady. Izraelský organizátor Joel Maršak podle agentury AP tvrdí, že před třemi týdny obdržel od Hamasu písemné povolení k výletu. Sedmatřicet dětí a jejich dospělý doprovod měly během týdenního pobytu navštívit i okupovaný Západní břeh Jordánu a v plánu bylo rovněž setkání s palestinským vůdcem Mahmúdem Abbásem.

Autobus s dětmi se ale z hlavního přechodu mezi Gazou a Izraelem vrátil zpět do Pásma. Hamas následně oznámil, že skupině zakázal překročit hranici, aby ji "ochránil před politikou normalizace" s Izraelem, který hnutí neuznává. Trasu jinak ojedinělého výletu označilo za "podezřelou".

"Týdenní návštěva by poskytla Izraeli neocenitelnou příležitost pořídit fotografie šťastných, usmívajících se dětí z Gazy v zoo na předměstí Tel Avivu a rovněž v několika izraelských osadách," napsal jeden z kritiků cesty na stránkách electronicintifada.net. Podle něj mělo jít o snahu odvrátit pozornost od faktu, že během letního konfliktu mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamas zahynulo více než 500 dětí a tisíce dalších jich byly zraněny.

Mnozí Palestinci se rovněž pozastavují nad tím, že Izrael dětem dovolil do země přicestovat, zatímco běžně palestinským studentům či pacientům nedovoluje hranici překročit. Nedávno například úřady nepovolily palestinskému otci žijícímu v Pásmu Gazy, aby odjel na pohřeb svého malého syna, který zemřel v oblasti Západního břehu. O případu informoval i izraelský deník Haarec.

Letní izraelská ofenzíva, které předcházelo ostřelování izraelského území raketami z Pásma Gazy a která byla třetí v posledních šesti letech, si vyžádala více než 2100 mrtvých Palestinců a přes 70 Izraelců.