Studio Bubec v roce 2000 založili sochař a člen skupiny Tvrdohlaví Čestmír Suška, režisér Jan Hřebejk a muzikant Karel Holas. Vzniklo v bývalé skladové hale v Řeporyjích. Postupně jeho aktivitám, do kterých se zapojují místní i návštěvníci z celé Prahy, ale už prý nestačí. "Současné umění posouvá hranice - materiálu, média, společnosti a třeba i místa. Po 15 letech je pro mě Bubec místem, kde je radost pracovat a tvořit. Projekt revitalizace oblasti si klade za cíl vytvořit víceúčelové tvořivé prostředí, jehož program bude lákat návštěvníky z celé Prahy včetně okolních obcí," říká Čestmír Suška, hlavní garant, hybatel a zakladatel Bubce.

Tři základní vize budoucího centra pro něj jsou: propojovat, inspirovat, vzdělávat. Propojovat chce umělce přijíždějící z celého světa s místní komunitou, inspirovat chce návštěvníky uměleckého studia na okraji přírodní rezervace Prokopské údolí k vlastní kreativitě a vzdělávat se v Bubci mohou děti, mládež i dospělí.

Studio Bubec stojí na pozemku o rozloze 3000 metrů čtverečních pronajatém od MČ Praha Řeporyje. Zastupitelé schválili architektonickou studii, která navrhuje rozvoj dalších 7000 metrů čtverečních v okolí studia. Pozemky jsou v zanedbaném stavu a společným úsilím společnosti Bubec a městské části Praha Řeporyje se promění v originální lokalitu zaměřenou na kulturní aktivity, slibuje Suška. Architektonický návrh počítá s vytvořením veřejného parku obklopeného jednotlivými budovami.

Projekt rozšíření Studia Bubec je naplánován v několika fázích do roku 2020 a částečně ho dotují státní i městské instituce, soukromé nadace a sponzoři. Další peníze organizátoři hledají třeba formou veřejné sbírky (číslo účtu 131393369/0800, v.s. 201511) nebo benefiční aukcí. Bude se konat 17. března od 18:00 v barokním refektáři Kláštera sv. Jiljí na Starém Městě, bude ji moderovat architekt a herec David Vávra a dražit se bude přes 60 děl českých současných umělců.