Vyšší návštěvnost správci památek přičítají atraktivnímu programu i příznivému počasí. "Největšími lákadly pro návštěvníky byly tradiční kulturní akce v památkách, jako je zahájení sezony, Velikonoce, advent a Vánoce nebo večerní a noční prohlídky, květinové výstavy, divadelní a hudební vystoupení," uvedla Dagmar Šnajdarová z kroměřížské pobočky NPÚ, pod kterou památky v Olomouckém kraji spadají.

Největší návštěvnický skok zaznamenal hrad Bouzov, kam loni přišlo bezmála 105.000 návštěvníků, což je o 13.500 více než předloni. Přispěly k tomu akce včetně pravidelného promítání pohádek natočených na hradě. Bouzov navíc svou sezonu loni začal dříve a skončil prakticky až na sklonku loňského roku, kdy byl otevřen i během vánočních svátků

O 7120 návštěvníků více si loni prohlédlo také hrad Šternberk, kam dorazilo 54.299 návštěvníků. Přitáhla je i prohlídková trasa obohacená o unikátní soubor Müllerových map ze sbírky soukromého sběratele a samostatná výstava papírových modelů hradů a zámků včetně komentovaných prohlídek. "Významnou akcí bylo i open air baletní představení Romeo a Julie v podání souborů Moravského divadla v Olomouci s mezinárodní účastí sólistů baletu," doplnila Šnajdarová.

Více lidí se vydalo loni na zámek Velké Losiny. Podle statistik přijelo 31.738 návštěvníků, o 3500 více než v roce 2013. Zámku byla loni poskytnuta dotace 10,6 milionu korun na rekonstrukci objektu kočárovny, která bude dokončena v letošním roce.

Zámek Jánský Vrch hlásí za loňský rok 27.515 návštěvníků, což je zhruba stejný počet jako předloni. Téměř dvakrát více lidí než v roce 2013 se vydalo prohlédnout soubor staveb lidové architektury v Příkazích. Podle statistik tam loni dorazilo 6184 lidí.

Hrady a zámky v Olomouckém kraji si loni díky příznivému počasí prodloužily o několik týdnů sezonu. Mnohé z nich přivítaly návštěvníky už na začátku března. Kratší zimní přestávku měly například hrad Bouzov i Šternberk.

ftv rot