"Autor z nejširšího spektra témat, jež za posledních 30 let zhmotnil z okamžitého nápadu tužkou či tuší na malířskou čtvrtku, po pečlivé selekci vybral na 150 anekdot, které návštěvníci v galerii spatří v původních rozměrech, zvětšeninách i přetiscích na stěnách. Součástí výstavy, pořádané při příležitosti Dostálových padesátin, jsou i jeho grafiky, akvarely, básně, kalendáře či prostorové instalace," uvedla kurátorka výstavy Lada Galová.

Výstavu, která potrvá do 22. února, doprovází řada akcí. Patří mezi ně beseda s autorem na téma Jak se kreslí vtip, soutěž o nejvtipnější text do autorovy kresby či hledání rozdílů. "Interaktivní výstava aktivně zapojí návštěvníka do expozice. Strukturovali jsme ji totiž tak, aby se lidé nepřišli jen zasmát, ale museli i trochu zapřemýšlet," doplnila Galová.

Na začátku února se mohou během chystaného pořadu zapojit do kreslení vtipů návštěvníci výstavy, naučí se i tahy pro rychlokresbu nebo si mohou nechat načrtnout jednoduchou karikaturu.

Kreslíř, malíř a básník Lubomír Dostál je členem České unie karikaturistů. Svou první kresbu s názvem Perestrojka publikoval v novinách před 26 lety. Kromě kreseb do řady periodik vydal také deset básnických sbírek.

Městská galerie byla na zámku v Přerově otevřena před pěti lety. Prostory v bývalé stolárně zámku radnice využívá k pořádání koncertů a muzejních vernisáží, dává prostor i výstavám souvisejícím s historickým vývojem města. V minulosti zde vystavoval například fotograf Jindřich Štreit, loni tu byla otevřena expozice věnovaná zpěváku Pavlu Novákovi, své fotografie v galerii představila zpěvačka Eva Pilarová.