"Chtěli jsme, aby tu Trnkovo dílo zaznělo v plné šíři, snažili jsme se zdůraznit mnohost oborů, v nichž působil," uvedl kurátor Marcel Fišer.

Lidé uvidí původní divadelní loutky z 20. a 30. let, grafiky a plastiky, filmové loutky, Trnkovy ilustrace, sami mohou loutky rozhýbat a nasnímat, podívají se na stylizovaný Trnkův ateliér výtvarný i řezbářský, v jedné z místností si mohou pustit jeho filmy. Vystaveny jsou obrazy Betlém, Očarovaný, Trůn, plastiky Pseudolus, Prales či Svatý Jiří, ilustrace z knih Andersenovy pohádky, Fimfárum a desítek dalších publikací.

"Mám rád některé ilustrace, speciálně k Nezvalově knize Anička skřítek a Slaměný Hubert, bohužel to je kniha, kterou lidé moc nechtějí, protože tam Nezval používá svůj surrealistický přístup i k dětem," řekl ČTK syn Jiřího Trnky Jan, jenž je autorem konceptu výstavy. Upozornil, že na výstavě jsou i loutky z otcova domácího divadla, tedy ty, jež dělal v 18 letech v Plzni. "Ještě nikdy vystaveny nebyly, jsou unikátní," řekl. Jiří Trnka se v Plzni narodil v roce 1912, zemřel v roce 1969 v Praze.

Výstavu, která potrvá do 10. května, vytvořil tým umělců, autorem animací je Noro Držiak, držitel Českého lva za film Alois Nebel, architektem je Miroslav Vavřina, jenž se podepsal pod instalaci výstavy Bohuslava Reynka a další.

Podle Jiřího Sulženka, programového šéfa projektu Plzeň 2015, bude v Plzni v únoru zahájena i druhá výstava věnovaná Trnkovi, na té pracuje výtvarníkův vnuk Matyáš. Expozice Zahrada 2 otevře v Západočeském muzeu originální svět Trnkovy pohádky, má oslovit hlavně děti.