"Trnka byl tvůrce univerzální, který zasáhl do mnoha disciplín, od loutkového divadla přes klasické divadlo až po volné výtvarné umění, hlavní vrcholy jsou ve filmu a ilustraci. Chtěli jsme sem dostat všechny tyto polohy," řekl dnes ČTK kurátor Marcel Fišer.

Kolekce vystavených děl zahrnuje přes 300 originálů, například původní divadelní loutky z 20. a 30. let 20. století, ucelenou sbírku originálních ilustrací, multimediální instalace s motivem životních okamžiků Jiřího Trnky a další. Představeny jsou i stylizované Trnkovy ateliéry, a sice malířský a řezbářský, fungovat bude kinomat promítající všechny Trnkovy filmy ve zdigitalizované podobě.

"Kromě množství exponátů dáváme důraz na atraktivní audiovizuální projekce a interaktivní instalace. Návštěvník se kupříkladu ocitne v dobovém studiu loutkového filmu. To obsahuje i repliku původního pracoviště animátorů, doplněnou o současnou techniku, která umožní lidem vyzkoušet si jejich náročnou práci," uvedl Jan Trnka.

Výrazným prvkem expozice jsou i dvě rozměrná ateliérová okna s nově vytvořenými animacemi. Umožní výhled do reálné "živé" krajiny, rozšiřují ateliér o iluzi exteriéru. Podle kurátora Jakuba Hory byly u příležitosti výstavy natočeny i tři animované filmy. Jeden z nich například nabízí sérii Trnkových nejslavnějších knih, tu autoři "zanimovali" a obrázky v knížkách se tak pohybují.

"Gro" exponátů poskytla rodina, která vlastní většinu Trnkova díla, dále jsou práce zapůjčeny ze soukromých sbírek a veřejných galerií.

Retrospektiva díla Jiřího Trnky, se otevře v sobotu 17. ledna, odstartuje tak program výstav Plzně jako Evropského hlavního města kultury 2015. Potrvá do 10. května.

Eva Barborková mal