"Přál bych si, aby lidé měli co nejvíc zážitků, překvapení je ta nejlepší forma, jak jim je zajistit. Nechci proto příliš prozradit," řekl. Podle jeho slov se bude dít spousta věcí, v hlavní roli je samotné město a nové zvony, jevištěm jsou domy a katedrála, kde se bude vše odehrávat.

Slavnostní představení nazvané Symfonie zvonů začne na náměstí v 17:30. Lidé se tam předtím dostanou čtyřmi průvody, které symbolizují plzeňské řeky. Poté se na celé ploše rozehraje show. Ta potrvá do 18:15. "David Dimitri je jedním z velkých projektů daného momentu. Půjde z věže kláštera na ochoz katedrály. Kvůli statickým posudkům jsme museli trasu měnit, původně měla mít 140 metrů, nyní má 240 metrů, půjde z výšky 20 metrů do výšky 60 metrů, na ochod by měl vstoupit kolem 18:00," uvedl Forman.

V tu chvíli se rozezní nové zvony katedrály. Na ně se složili v uplynulých měsících Plzeňané, stometrové kostelní věži chyběly přes 70 let, za druhé světové války byly roztaveny na zbraně. Zazní všech pět zvonů, čtyři nové a jeden historický. "Tu symfonii zvonů nikdo z nás nezažil, protože si to tady v Plzni nepamatujeme," uvedl dnes plzeňský biskup František Radkovský, zvony označil za akustický symbol města. Zvoněním na zvony se přidají k Plzni ve stejnou chvíli i katedrály v dalších městech ČR a zahraničí, mj. v Paříži, Helsinkách, Stockholmu.

Kolem katedrály už vznikají konstrukce, největším úkolem je nyní na náměstí za krátkou dobu vše sesadit dohromady. Připravena už je také technika pro největší videomapping v ČR, jenž je součástí show a pokryje plochu 5000 m2, tedy katedrálu a okolní domy. "Systém 11 projektorů už je připraven, první obavy, jak se technika v tomto počasí bude chovat, jsou zmírněny," uvedl Forman. Projekce se bude po 19:00 opakovat ve smyčkách, aby ji mohli shlédnout i lidé, kteří se předtím na náměstí nevešli.

Dle Formana největším problémem může být počasí. Pro provazochodce je nebezpečný vítr, pro videomapping sněhová vánice. "Už jsem šel v deštivém počasí. Nemám ale moc zkušeností s omrzlými kabely, doufám, že teploty neklesnou pod nulu," uvedl Dimitri. Vítr se má dle předpovědí zklidnit.

Na ceremoniálu se podílí řada tvůrců. Například kostýmní výtvarník Jan Pištěk navrhuje kostýmy pro dvě hlavní postavy, které symbolizují Zvuk a Světlo. "Je to náročné z technického hlediska, jde o dva kostýmy na sobě, jedná se totiž o jednu figuru, která se musí během své role přímo před zraky diváků změnit z jedné postavy do druhé," uvedl.

Podle ředitele projektu Jiřího Suchánka se slavnostní zahájení obejde bez projevů, ty budou v prostorách Nového divadla. "Nechtěli jsme míchat kulturu a politiku. V Novém divadle bude oficiální část, kde politici budou moci říci to důležité," uvedl.