"Diváci se mohou po této americké klasice těšit v březnu na evropský film, jímž bude Lesterův Perný den, dále v květnu na Klub rváčů jakožto kultovní film 90. let a také na dětský film, jímž bude na Letní filmové škole v Uherském Hradišti Vynález zkázy Karla Zemana," uvedla. Bude tam mít premiéru i česká "kultovka" 90. let - snímek Tomáše Vorla Kouř. Všechny filmy se na velkém plátně objeví v restaurované a digitální podobě.

Projekt 100 od roku 1995 pořádá Asociace českých filmových klubů. V roce 2013 ho navštívilo 21.000 filmových fanoušků, vloni jich bylo téměř 26.000, a to v rekordním počtu 167 kin.

"Při výběru jsme si vědomi dlouhé tradice a prestiže této značky. Proto doufám, že se nám opět podařilo vytvořit kolekci děl, která jsou dostatečně různorodá, která doslova baží po velkém plátně a která se setkají s širokou diváckou odezvou," řekl hlavní dramaturg přehlídky Jan Jílek. Zatímco minulost Projektu 100 je reprezentována jeho tradicí, jeho budoucí udržitelnost podle něj vždy určuje zájem diváků.

"Asociace českých filmových klubů tak diváky zve na další velkou cestu do fascinující historie kinematografie," podotkla programová ředitelka Iva Hejlíčková. Aby bylo hledání a orientace v Projektu 100 jednodušší, byl spuštěn nový web Projektu 100 přístupný na adrese www.projekt100.cz.

Od 1. září bude tato kolekce zařazena formou přehlídek ve vybraných filmových klubech včetně školních projekcí.

Premiéra Okna do dvora se má v Praze uskutečnit "v duchu 50. let". Jde o snímek s Grace Kellyovou a Jamesem Stewartem v hlavních rolích, který získal čtyři nominace na Oscara. V roce 1997 byl jakožto "kulturně, historicky či esteticky významné dílo" zařazen do Národního filmového registru Spojených států. "Od doby svého vzniku rozhodně nezestárlo," komentovala to dnes Hejlíčková.