Horskou zahradu na strmých skalnatých svazích zámeckého areálu nechali na počátku 19. století vybudovat Schwarzenbergové, o století později zanikla, zřítily se na ni skály a zarostla dřevinami.

Záměr vrátit Horskou zahradu k životu vznikl před téměř dvaceti lety. V první etapě obnovy byl nejdříve příkrý skalnatý svah zbaven náletových dřevin a vyčištěn. Odborníci pak staticky zajistili rizikové skalní útvary a vybudovali opěrné zdi. Následovalo osazení ochranných sítí a úprava terénu. V některý úsecích musela být stezka přemostěna ocelovými konstrukcemi s dřevěným obložením. Zbývá dobudovat některé zídky, zpevnit zábradlí. Součástí projektu je i vybudování izolované kompostárny.

"Současně končí práce na objektu Paraplíčko a do kůlen, které tam byly vybudovány, bude instalována poutavá sbírka zahradních výrobků, nářadí a náčiní. Exponátů jsme soustředili několik set. Uvažujeme i o vybudování venkovní pochůzkové trasy, kde budou třeba včelíny a sušírny ovoce," uvedl kastelán.

Muzeum zahradnictví naváže na Horskou zahradu. Od Plášťového mostu, od uzlového místa, kudy proudí návštěvníci, se bude moci vystoupat po jižních terasách, rozhlédnout se po kráse města zapsaného v seznamu kulturního dědictví UNESCO z jižní strany, vyjít u takzvaného Paraplíčka a do Muzea zahradnictví.

Českokrumlovský zámek v roce 1991, před zápisem na seznam UNESCO, navštívilo 130.00 lidí, v posledních letech jejich počet překračuje 320.000. Snahou památkářů i města je nalákat turisty i do dalších lokalit a zejména v hlavní sezoně ulevit přelidněnému centru.