"Návštěvníci se také dozvědí, jak slavili Vánoce v císařské rodině, tedy v rodině Františka Josefa I.," řekl ČTK správce muzea Martin Mudroch. Lidé v muzeu vidí chudou i bohatší domácnost, včetně slavnostní úpravy stolů a dárků, které se v takových rodinách dávaly. Na výstavě jsou také dobové vánoční pohlednice.

Exponáty se podařilo získat díky spolupráci s Městským muzeem a galerií Hlinsko, Souborem lidových staveb Vysočina a se sběratelem Josefem Černým z Křižánek. V muzeu je přístupná i stálá expozice muzea se slavnostní výzdobou. Podobá se maloměstské ulici za první republiky. Nahlédnout je možné třeba do dílny klempíře, hrnčíře, ševce, výrobce lyží a saní i do koloniálního obchodu s trafikou.

Vánoční výstavu pořádá svratecké městské muzeum podvanácté. Setkává se vždy s velkým ohlasem. Minulou, zaměřenou na svět čokolády, navštívilo za čtyři dny 1500 lidí. Tentokrát se výstava kvůli letošnímu 100. výročí začátku první světové války věnuje posledním rokům Rakouska-Uherska. V příštím roce bude vánoční výstava zaměřena na svátky počátkem 40. let minulého století. Svratecku v době druhé světové války se vzhledem k 70. výročí osvobození bude muzeum věnovat celý rok.

bjr rot