Natáčení příběhu agentky CIA, která čelí hrozbě teroristického útoku na Londýn, začalo v Praze 3. listopadu. Režisérem scénáře Petera O'Briena je Michael Apted, mimo jiné tvůrce bondovky Jeden svět nestačí z roku 1999. Za kamerou je George Richmond, který pracoval například na filmech Olivera Stonea, Alfonsa Cuaróna, Chrise Weitze, bratří Coenových, Marka Forstera, Roba Marshalla a Stevena Spielberga.

"Miluji natáčení v Praze. Vážím si celého štábu i jejich práce. Všichni jsou oddaní projektu a pracují velmi tvrdě. Navíc jsou vnímaví vůči mému hraní. Nemůžu se dočkat, až se sem vrátím točit něco dalšího," shrnula svůj pobyt v Praze na dotaz ČTK představitelka hlavní role Noomi Rapaceová.

"Štáby jsou tu fantastické - stejně dobré jako kdekoli na světě. Praha je krásné město a má zázemí pro všechno, na co si vzpomenete," zhodnotil natáčení výkonný producent Erik Howsam. Se svým kolegou Lorenzem di Bonaventurou natáčel už před pěti lety v Praze sci-fi thriller G.I.Joe: The Rise of the Cobra. Pochvala pro štáb je o to významnější, že jeho zahraniční část tvořilo pouze 14 lidí, zbývajících zhruba 160 členů od výpravy až po zvukaře pocházelo z Česka.

Na známá místa se vrátil i Michael Douglas, který byl v roce 1997 hostem karlovarského festivalu. S českou kinematografií ho spojuje Miloš Forman, když první snímek, který produkoval, byl v polovině 70. let právě jeho Přelet nad kukaččím hnízdem.

Václav Mottl ze společnosti Czech Anglo Productions, která práci štábu filmu Unlocked v Praze zajišťovala, už dříve ČTK řekl, že filmaři tu za služby, nájmy a výplaty utratí na 120 milionů korun. "Druhá část natáčení, zhruba sedmidenní, se začátkem příštího roku uskuteční v Londýně. Prací v lokacích Prahy producenti ušetřili polovinu rozpočtu," uvedl.

Podle Ludmily Claussové z České filmové komise i v tomto případě zahraniční producenty přesvědčila existence filmových pobídek, díky nimž dostanou zpět dvacet procent v Česku vynaložených nákladů.

Výtvarnou část filmu Unlocked má na starosti Ondřej Nekvasil, který zvítězil v mezinárodním konkurzu. Zvukařem je Tomáš Bělohradský. I zhruba tři desítky kaskadérů mluvily česky. Koordinátor kaskadérů Greg Powell, který se podílel i na sérii o Harrym Potterovi, spolupracoval se společností Filmka, jejíž kořeny sahají do roku 1962, kdy se zformovala při natáčení filmu Limonádový Joe. Akční předtáčka snímku s hořícím autobusem vznikla na Mánesově mostě. Natáčelo se například i v průhonickém parku, na letišti, před bývalou Živnobankou a samozřejmě na Barrandově.

V dalších rolích filmu, jehož celosvětová premiéra bude v příštím roce, se objeví například John Malkovich, Toni Collettová a Philip Brodie.