Festival spojující denní umělecké ateliéry s večerními představeními se od 19. do 26. července koná v Brně v Divadle na Orlí a od 26. července do 3. srpna ve Státní opeře a v klubu Roxy.

Festival má dvě programové roviny. První tvoří umělecké ateliéry a tvůrčí dílny určené profesionálům i začátečníkům. Druhou jsou večerní vystoupení lektorů a umělců pro veřejnost.

Mezi prvními umělci se na festivalu představila Iva Bittová, jež v Brně uvedla svou pěveckou třídu pro 30 osob. Konají se i další workshopy, mimo jiné klasického, moderního a současného tance, tanečního divadla, herectví, jógy, klavíru, smyčců a fotografie. Pražský týden odstartuje operní pěvec Adam Plachetka. Pěvec, který koncem června debutoval v milánské La Scale, otevře své kurzy v Praze tento víkend. S šesti vybranými účastníky bude pracovat na áriích či písňové tvorbě.

Závěr festivalu obstará Bára Basiková s adepty vlastní pěvecké třídy a účastníci hereckých a tanečních projektů Evy Klimáčkové a Lucie Ferenzové. Také bude uveden projekt k Roku české hudby Motion Scores na hudbu deseti českých skladatelů od deseti mezinárodních choreografů. Více informací je na www.proart-festival.cz.