"Závěr starého i počátek nového roku byl podle očekávání doprovázen nízkými objemy obchodů. Ve středu zájmu zůstává nadále ropa, která pokles zaznamenala již 15. z posledních 16 týdnů. Hlavní akciové indexy zakončily uplynulý týden se ztrátami kolem procenta," popsal dění na finančních trzích analytik J&T Banky Pavel Ryska.

Na pražské burze obchodování odpovídalo svátečnímu období při nízkých objemech a absenci zásadnějších kurzotvorných zpráv. Největší růst zaznamenaly akcie mediální společnosti CME, které posílily o 8,4 procenta na 72,6 Kč. Tento růst se z velké části odehrál v posledních 40 minutách obchodování před koncem roku v zámoří, na pražské burze akcie tento vývoj dorovnávala dnes.

Největší pokles v rámci BCPP zaznamenaly akcie Stock Spirits, které přišly o 2,7 procenta na 81,6 Kč. Ceny firmy se beze zpráv vrátila k minimům ze začátku listopadu. Nedařilo se také akciím ČEZ, jež přišly o 1,1 procenta na 591,6 Kč. Škodí jim pokračující pokles ceny elektřiny. Ta ztratila za uplynulý týden více jak pět procent a padá již pět týdnů v řadě.

Do prvního týdne roku 2015 budou americké akciové indexy vstupovat téměř z historických maxim. Hlavním tématem pro investory podle nás bude zápis z posledního zasedání americké centrální banky Fed ve středu. "Relativně dobrá data z americké ekonomiky mohou být vyvážena obavami investorů z vyšších sazeb, takže máme na příští týden neutrální výhled," upozornil Ryska.