7. 6. – 15. 6. Úplněk

V den úplňku je dobré zahájit půst nebo dietu, nebo alespoň odlehčit stravu. Je potřeba pít dostatečné množství tekutin – vodu nebo ovocné šťávy. Pozor na Medarda, protože jestli bude pršet, hrozí déšť dalších 40 dní. Tento týden se ponese ve znamení žárlivosti a trápení. Raději si tyto sžírající myšlenky zakažte. Konec týdne přinese novou energii a dlouho očekávaný obrat v dlouhodobých plánech. Objeví se i možnost skoncovat s několika dlouhotrvajícími těžkostmi. Nepokoušejte se nikoho převychovat, ale také sama se nenechte nachytat. Každé ráno začínejte strečinkem. Dopřejte pleti masky, čištění a regenerační krémy. Křečové žíly si mažte měsíčkovou mastí, a pokud to počasí dovolí, projděte se ráno bosá po trávě. Na zahradě sbírejte listovou zeleninu a ředkvičky.

16. 6. – 21. 6. Měsíc couvá

Není vhodné stát pořád proti proudu. Dejte si pozor i na panovačnost a tvrdohlavost. O přísný metr, který na sebe máte, ostatní nestojí. Pokud si s něčím nebudete vědět rady, požádejte o pomoc kolegyni. Vaše důvěra ji potěší a vy se nebudete cítit trapně, že si s tím nedokážete poradit sama. Důvěřovat zkušenostem a vlastním pocitům teď bude opravdu nad zlato. Horlivost a kritika se vám v těchto dnech výrazně neosvědčí. Dobré i špatné, co se nahromadilo ve vztahu k milované osobě, se také projeví. Před ničím nezavírejte oči. Poznáte, kým a s kým jste. Když vás bude bolet hlava, jezte více cibule, česneku a citronů. Procházky v zeleni a čerstvý vzduch vás povzbudí a uklidní. V zahradě sbírejte jahody, okopávejte, hnojte a zalévejte papriku, okurky, melouny a rajčata.

22. 6. – 28. 6. Nov

Dnes je ideální den pro detoxikační kúru nebo pro začátek redukční a omlazovací diety. Večer před svatým Janem je slunovrat, měla byste se vydat do přírody a nasbírat léčivé rostliny, které vám pomůžou upevnit zdraví. Tuto kouzelnou noc mají všechny léčivé byliny sedminásobně větší sílu. Po zbytek dní uberte tempo i zátěž, kterou na sebe berete. Když se zastavíte, zjistíte, jak to je se záležitostí, kterou právě řešíte. Dejte na rady přátel. Mírné erotické napětí vás podnítí přiložit polínko do ohně a projevit svou vášeň. Nadhled a humor uvolní napjatou atmosféru a posunou věci na správné místo. Navštivte kadeřníka. Pijte čaj z meduňky, která uklidní trávicí trakt. Rozmnožujte růže odřezky. Hnojte pokojové rostliny.

29. 6. – 30. 6. Měsíc přibývá

Na Petra a Pavla si jen tak pro radost kupte květiny. Nový týden vám přichystá setkání, které nebude příliš milé. Dobrá rada: Přidejte ke svému chování laskavost a diplomacii. Nešetřete slovy díků. Zmírníte tak následky. Sbírejte léčivé rostliny na ledvinové problémy. Pijte čaj z hluchavky a černého bezu. Nezalévejte květiny. Hrozí zvýšené šíření škůdců.

A CO ZDRAVÍ?

Po celý měsíc byste měla věnovat pozornost tenkému střevu. Je dlouhé asi tři metry a probíhá v něm trávení a vstřebávání živin. Poruchy se v něm projevují křečemi, nadýmáním, průjmy a hubnutím. Tyto problémy může vyvolat i celiakie (neschopnost trávit lepek, bílkovinu z obilnin, především v pšenici a rýži) nebo laktózová intolerance (neschopnost štěpit mléčný cukr při konzumaci mléka a mléčných výrobků). Ze střevních onemocnění je nejznámější Crohnova choroba, která propuká před 30. rokem života a projevuje se dlouhotrvajícími bolestmi břicha, které doprovázejí průjmy, nechutenství, zvětšení uzlin nebo teploty, záněty v kloubech, v páteři.

PREVENCE – vyhýbejte se mastným, smaženým a kořeněným jídlům a potravinám, které vyvolávají nadýmání. U celiakie zase mléčným, celozrnným výrobkům s vysokým obsahem vlákniny. Nepijte alkoholické nápoje, kávu a sycené minerálky.

FYTOTERAPIE

Pijte bylinné čaje podporující trávení, jako je například čaj z řepíku, máty a kopřivy. Na jeden hrnek dejte jednu lžičku směsi a 15 minut louhujte. Pijte vždy alespoň 15 minut před jídlem. Pomůže také výluh z puškvorce lékařského. Lžičku puškvorce (koření) zalijte večer 200 ml vody, ráno přihřejte na 80 °C, sceďte a pijte po doušcích před každým jídlem.