Tak a je to jasné. Helena Vondráčková je pro Čechy bohyní sexu! Nejvíc českých mužů touží po tom strávit s ní noc. Helenu chtějí dokonce víc, než americkou sexbombu Pamelu Andersonovou nebo Heleninu neteř Lucii. A kdo je naopak pro české ženy nejpřitažlivějším mužem? Jiří Bartoška a Marek Eben! To vše ukázal exkluzivní výzkum agentury DEMA pro Nedělení Blesk, ve kterém lidé odpovídali na otázku, s kým by si přáli strávit noc snů. Češi chtějí Češky!
Helena Vondráčková je suverénně nejpřitažlivější žena. Na otázku, se kterou ženou by chtěli strávit noc, čeští muži nejvíce volili právě ji. Vybírali z padesáti zvučných jmen. Za vítězku, která je momentálně v Austrálii, se radoval její přítel Martin Michal. "Mám z toho velikou radost. Vidíte, mně se ten sen splnil. Vítězství Helenu určitě potěší. Hned jí to zavolám do Sydney. Odjela tam na dovolenou, ale zazpívá také krajanům." Prvenství zpěvačky však mnohé pobouřilo. "Opravdu jsem se zhrozil, že vyhrála Helena Vondráčková. Muži přece vybírali z tolika mladých a krásných žen! Svět je podle všeho ovlivněn televizí a lidmi, kteří se na obrazovce objevují nejčastěji," říká psycholog Slavomil Hubálek. Na druhém místě skončila herečka Libuše Šafránková. "Co tomu říkám? Pánové mají nejspíš divoké sny," směje se herečka. "A umístění mého muže" (Josef Abrhám skončil šestý až desátý - pozn. red.) No, to se mi nějak nezdá!? kroutí nevěřícně hlavou. Odborníci se umístění Šafránkové nediví. "Manželský pár Libuše Šafránková a Josef Abrhám dopadl skvěle. Oni nechodí příliš do společnosti, a přesto v mnoha anketách vítězí. To znamená, že v sobě mají zvláštní vnitřní kouzlo osobnosti a nemusejí se přitom nijak předvádět," komentovala výsledky výzkumu ředitelka agentury DEMA a socioložka Bohumíra Jozífková. Špatně si nevedla ani moderátorka »nováckých« Televizních novin Lucie Borhyová. Skončila na čtvrtém místě za Pamelou Andersonovou. "Přízeň mužů mne těší a čtvrté místo je docela dobré," pochvaluje si blonďatá moderátorka, přestože ji porazily dámy, které by jí mohly být maminkou. "Uvidíme, jak zareaguje můj přítel, je nevyzpytatelný. Těžko říct, jestli z toho bude mít radost." Podle psychologa Slavomila Hubálka je Borhyová dalším příkladem toho, jak se dají lidé ovlivnit televizí. "Koho bych volil já? Třeba americkou herečku a zpěvačku Jennifer Lopezovou," dodává psycholog. Češky chtějí Čechy!
V mužské kategorii v absolutním pořadí vyhráli hned dva pánové - Jiří Bartoška a Marek Eben. "Je to sice příjemné zjištění, ale nevím, co bych k tomu řekl," směje se výsledkům výzkumu Bartoška. "Ať tohle člověk jakkoliv komentuje, je vždycky za hlupáka. Je to ale docela legrace." Za partnera pro noc snů by si Bartošku a Ebena vybralo shodně 6,1 procenta českých žen. I tento výběr psychologa Slavomila Hubálka překvapil. "Opravdu mě zaskočil »starosvětský« vkus žen," říká. Podle socioložky a šéfky tohoto rozsáhlého průzkumu Bohumíry Jozífkové ženy při výběru partnera pro noc snů dlouho váhaly a skutečně si představovaly, jak by s vybraným mužem trávily příjemné chvíle. "Muži měli jasno hned a vybírali okamžitě," dodává socioložka. "Mile mě překvapilo, že si ženy vybraly intelektuálně založené muže, tedy Bartošku a Ebena. To znamená, že by si s nimi spíš chtěly celou noc povídat," komentuje výsledky výzkumu psycholožka Ladislava Kadečková. Bartoška s Ebenem bez problémů porazili i hvězdy stříbrného plátna Roberta Redforda a Richarda Gera. Daleko za nimi zůstaly i sexuální idoly dívek a mladých žen - Martin Maxa nebo Leonardo DiCaprio. Na nikoliv nezajímavém místě skončil i doživotně odsouzený dvojnásobný vrah Jiří Kajínek. V absolutním pořadí skončil na třináctém místě a porazil i desetibojaře Romana Šebrleho, amerického herce Brada Pitta či britského prince Williama. "Na tom, že je Kajínek považován za přitažlivého muže, zapracovala hlavně média, když se v televizi objevil úplně nahý a nevypadal špatně," říká psycholožka Kadečková. U žen se také zřejmě projevily ochranitelské sklony a to, že se stále pochybuje o Kájínkově vině. "A možná je to trochu střet čehosi morálního a nemorálního. Mnohé ženy přitahuje dobrodružství, které by s ním mohly zažít," dodává Kadečková. A kdo u Čechů propadá?
Pět žen a čtyři muži ze stovky vybíraných naprosto propadli. Nikdo si je za sexuálního partnera snů nevybral. Jsou to Christina Aguilera, Liz Hurleyová, Daniela Peštová, Paulina Porizková a Wynona Ryderová, dále Michal Dlouhý, Lukáš Pollert, Filip Renč a Danzel Washington. Možná, že někteří lidé je vůbec neznají. Příliš neuspěly ani slavné modelky - Alena Šeredová, Eva Herzigová, Tereza Maxová, Kateřina Stočesová nebo Simona Krainová.. "Ani se nedivím," říká Milada Karasová, majitelka modelingové agentury Czechoslovak Models. "Sexbomba se do modelingu nehodí. Kdyby například taková Pamela Andersonová vystoupila na molo, nikdo by už nesledoval šaty, které má na sobě. Je příliš vyzývavá, agresivní a strhávala by pozornost na sebe." Podle Karasové by nemohla ani propagovat kosmetiku, protože by většinu zákaznic odradila. "Modelky musí být něžné a milé, aby se s nimi klientky chtěly ztotožnit. Muži se možná těchto typů trochu bojí, protože si představují, že jsou náročné a nestačili by jim." soudí Milada Karasová. Jak probíhal výzkum?
Reprezentativní výzkum pro Nedělní Blesk se uskutečnil v rámci obecné populace České republiky. Na otázku »S kým byste si přál(a) strávit noc?« odpovídalo 824 lidí starších 15 let, z toho 401 mužů a 423 žen. Muži si vybírali z 50 osobností z oblasti filmu, divadla, televize, modelingu a sportu. Ženy volily z 52 mužů. Téma bylo přijato velmi dobře, až na generaci starších žen, kterým se otázka zdála příliš intimní (ačkoli věděly, že jde jen o záležitost snů a přání). Muži obecně přijímali otázku lépe než ženy a svůj výběr doplňovali dovětky typu "ta se mi vždycky líbila", "to je krásná ženská", "tu bych bral", "i když je to jen jako, stejně je to pěkná představa" apod.